Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Petrol Fiyatlarındaki Artış Akaryakıt Fiyatlarını Etkileyecek

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıl ve gelecek yıl için Brent ham petrol spot fiyatlarına ilişkin görünümünü yükseltti. Petrol fiyatlarının artması benzin ve motorinin fiyatlarını da etkileyecek. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA), 'Kısa Vadeli Enerji Görünümü' raporuna göre, Brent tipi ham petrol fiyatlarının bu yıl ortalama varil başına 82,62 dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu, bir önceki tahmine göre varil başına yaklaşık 4 dolarlık yukarı yönlü bir revizyon anlamına geliyor. Gelecek yıl için EIA, Brent için varil başına ortalama tahminini 2 dolar yukarı revize ederek, 86,48 dolar olacağını öngörüsünde bulundu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi nin (EIA) tahminlerine göre, bu yıl ABD petrol üretimi önceden tahmin edilenden daha hızlı artacak ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintileri nedeniyle daralan bir pazara ek ham arz sağlayacak. EIA’nın Salı günü yayınladığı aylık bir rapora göre, beklenenden yüksek kuyu verimliliği ve yükselen ham petrol fiyatları, ABD üretimini 2023

Yayın Tarihi: 09.08.2023 23:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Petrol Fiyatlarındaki Artış Akaryakıt Fiyatlarını Etkileyecek

Petrolde Korkutan Tahmin, Akaryakıt Fiyatlarını Etkiler

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıl ve gelecek yıl için Brent ham petrol spot fiyatlarına ilişkin görünümünü yükseltti. Petrol fiyatlarının artması benzin ve motorinin fiyatlarını da etkileyecek. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA), 'Kısa Vadeli Enerji Görünümü' raporuna göre, Brent tipi ham petrol fiyatlarının bu yıl ortalama varil başına 82,62 dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu, bir önceki tahmine göre varil başına yaklaşık 4 dolarlık yukarı yönlü bir revizyon anlamına geliyor. Gelecek yıl için EIA, Brent için varil başına ortalama tahminini 2 dolar yukarı revize ederek, 86,48 dolar olacağını öngörüsünde bulundu.

Petrol fiyatlarının artması benzin ve motorinin fiyatlarını da etkileyecek. Aynı anda Türk lirasında da değer kaybı olması durumunda akaryakıt fiyatlarının artması kaçınılmaz.

ABD'nin Petrol Üretimi Artacak

ABD Enerji Enformasyon İdaresi nin (EIA) tahminlerine göre, bu yıl ABD petrol üretimi önceden tahmin edilenden daha hızlı artacak ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintileri nedeniyle daralan bir pazara ek ham arz sağlayacak. EIA’nın Salı günü yayınladığı aylık bir rapora göre, beklenenden yüksek kuyu verimliliği ve yükselen ham petrol fiyatları, ABD üretimini 2023 te daha önceki 12,6 milyon varillik tahminden 12,8 milyon varillik rekor seviyeye yükseltmeye yardımcı olacak.

Küresel Üretimde Artış Bekleniyor

Hem ABD'de hem de küresel olarak petrol üretiminin gelecek yıl daha da artması bekleniyor. EIA, dünya üretiminin bu yıla göre günde 1,7 milyon varil artışla 2024 yılında günde 103 milyon varile çıkacağını öngördü. Bu büyümenin yüzde 70 inden fazlasının başta ABD, Brezilya, Kanada, Guyana ve Norveç olmak üzere OPEC dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor.

Akaryakıt Tüketimi Düşebilir

Öte yandan, EIA, ABD'nin bu yıl rafine ürün tüketiminin daha önce beklenenden daha düşük olacağını kaydetti. ABD hava yolculuğu artışının ivme kaybetmesi nedeniyle, ülke üçüncü çeyrekte önceki tahmine göre yüzde 4 daha az jet yakıtı kullanacak. Kurumun benzin ve motorin tüketimi tahminleri de hem üçüncü çeyrek hem de tüm yıl için daha düşük ayarlandı. Bununla birlikte EIA'nın bu yıl ABD'deki toplam petrol talebine ilişkin tahmini, sıvı doğalgaz kullanımının artması nedeniyle yükseltildi.