Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Petrol Fiyatları Düşüşe Geçti: Brent Petrolün Varili 87,76 Dolara İndi

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 87,76 dolardan işlem görüyor. Dün 90,68 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 88,07 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.23 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,35 düşüşle 87,76 dolar oldu. Avrupa'dan gelen zayıf ekonomik veriler petrol fiyatlarının düşüşünü destekledi. Enflasyonla mücadele kapsamında Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımların talep üzerindeki etkisi günden güne güçlenirken, Avro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetleri, ekimde, Kasım 2020'den beri en düşük seviyesine geriledi. Gazze'de Hamas'ın rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı kontrol altına almaya yönelik diplomatik çabaların yoğunlaşması, petrol fiyatlarının kısmen gerilemesine sebep oldu. ABD'de ise güçlü ekonomik veriler açıklandı. İş üretimi beş aylık daralmadan çıkarak ekimde artış gösterdi. Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkede ham petrol stoklarının 2,6 milyon varil düştüğ

Yayın Tarihi: 26.10.2023 12:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Petrol Fiyatları Düşüşe Geçti: Brent Petrolün Varili 87,76 Dolara İndi

Petrol Fiyatları Düşüşe Geçti

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 87,76 dolardan işlem görüyor. Dün 90,68 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 88,07 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.23 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,35 düşüşle 87,76 dolar oldu.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 83,5 dolardan alıcı buldu. Avrupa'dan gelen zayıf ekonomik veriler petrol fiyatlarının düşüşünü destekledi. Enflasyonla mücadele kapsamında Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımların talep üzerindeki etkisi günden güne güçlenirken, Avro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetleri, ekimde, Kasım 2020'den beri en düşük seviyesine geriledi. Gözler Avrupa Merkez Bankası'nın PPK toplantısında Almanya ve İngiltere gibi büyük ekonomilerin yavaşladığına işaret eden veriler, söz konusu ülkelerde talebin düşebileceği endişesini artırdı. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın yarınki para politikası kararları ve Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaları bekliyor.

Ayrıca, Gazze'de Hamas'ın rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı kontrol altına almaya yönelik diplomatik çabaların yoğunlaşması, petrol fiyatlarının kısmen gerilemesine sebep oldu. Öte yandan, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de güçlü ekonomik veriler açıklandı. İş üretimi beş aylık daralmadan çıkarak ekimde artış gösterdi. Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkede ham petrol stoklarının 2,6 milyon varil düştüğünü duyurdu. Piyasa beklentisi stokların 1,5 milyon varil artacağı yönündeydi. Ülkede talebin arttığına işaret eden veriler petrol fiyatlarının düşüşünü kısıtladı. Uzmanlar, günün ilerleyen saatlerinde ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı resmi rakamları bekliyor.

Brent petrolde teknik olarak 88,30 ile 88,41 dolar aralığının direnç, 87,72 ile 87,54 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Küresel Gösterge Brent Petrol 90 Dolara Yaklaştı

Küresel gösterge Brent önceki seansta yüzde 2 den fazla yükseldikten sonra varil başına 90 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 85 doların üzerinde kaldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir işgale hazırlanıldığını söyledi. Bu sözler, petrol vadeli kontratlarında son birkaç gündür düşüşte olan savaş primini yeniden alevlendirdi. Dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini oluşturan Orta Doğu'daki başlıca tehditler arasında ABD'nin İran ihracatını kısıtlamaya yönelik adımlar atması ve nakliyede aksamalar yer alıyor. Wall Street Journal'a göre, geniş çapta beklenen kara saldırısı, ABD'nin bölgede hava savunma sistemleri konuşlandırmasına izin vermek için ertelenmişti. Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bölgeye ziyareti sırasında büyük bir kara operasyonunun hata olacağını söyledi. Standard Chartered Yatırım Stratejisti Han Zhong Liang, Piyasalar çatışmanın tırmanma olasılığına uyum sağladıkça petrol fiyatlarının yükselebileceğini düşünüyoruz ve ABD ham petrolünün yakın vadede varil başına 90 dolar civarında işlem görmesi muhtemel” dedi.

Enerji Bilgi İdaresi verilerine göre, Orta Doğu dışında ABD ülke çapındaki stoklar geçen hafta 1,37 milyon varil arttı. Cushing, Oklahoma depolama merkezindeki stoklar 213 bin varil arttı. Benzin gibi yakıtlardan elde edilen karların kış sezonu öncesinde azalması nedeniyle dünya çapındaki fiziksel petrol piyasalarında da fiyatlarda düşüş görülüyor.