Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Peru'da Antik Bir Mumya Keşfedildi

Son zamanlarda Peru'da yapılan kazılarda bir mezarlıkta antik bir mumya keşfedildi. Mumyanın yaklaşık 1000 yıl önce yaşamış bir yetişkine ait olduğu düşünülüyor. Keşif, Miraflores mahallesindeki Huaca Pucllana arkeolojik sahasında yapıldı. Bölgede daha önce de birçok mumya ve antik kalıntılar bulunmuştu.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 16:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Peru'da Antik Bir Mumya Keşfedildi

Arkeologlar Peru'nun başkenti Lima'daki bir mezarlıkta başı saçlarla dolu antik bir mumya keşfettiler.

Kazı başkanı arkeolog Mirella Ganoza bu hafta Reuters'e verdiği demeçte, kalıntıların zengin Miraflores mahallesindeki Huaca Pucllana arkeolojik sahasında bulunduğunu söyledi.

Bir Zamanlar Mezarlık

The Washington Post'a göre, kalıntıların, İnkalar bölgeye gelmeden önce, günümüz Peru'nun orta kıyısı boyunca en az 16 piramit inşa ettikleri söylenen Ychsma halkı tarafından bir zamanlar kullanılan bir mezarlık olduğuna inanılıyor.

En Son Keşfedilen 1000 Yıl Önce Yaşadı

Ganoza, bölgede en son keşfedilen mumyanın 1000 yıl kadar önce yaşamış olabileceğini söyledi. Reuters'e "Bu, bacakları bükülmüş, oturma pozisyonunda olan yetişkin bir birey" dedi.

Çıkışın bildirdiğine göre, cesedin hâlâ kalın, uzun kahverengi saçları ve neredeyse tamamen sağlam bir çenesi vardı. The Post'a göre La Republica'nın haberine göre araştırmacılar henüz bireyin cinsiyetinden emin değil.

Çok Sayıda Kalıntı ve Antik Keşif

Kalıntılar, geçmişi MS 500 yılına kadar uzanan Huaca Pucllana yerleşim yerini temsil eden seramik kaplar ve tekstil ürünlerinin yanına gömüldü. Daha önce burada çok sayıda başka mumya ve antik keşifler ortaya çıkarılmıştı.

Hala Korunması Çok İlginç

Ganoza, Reuters'e verdiği demeçte, "Miraflores'in tam kalbinde, şehrin ortasında, modern binalar ve inşaatlarla çevrili önemli bir alanın, Huaca Pucllana tören merkezinin hala korunmasını oldukça ilginç buluyorum. Haber kaynağının bildirdiğine göre, Lima'nın her yerine dağılmış yaklaşık 400 huacas veya arkeolojik alan var." dedi.

Çöplerin Arasındaki 3000 Yıllık Mumya

Haziran ayında arkeologlar Lima'da çöp yığınlarının altında 3000 yıllık bir mumya keşfettiler. Araştırmacılar mumyanın, MÖ 1500'den MÖ 1000'e kadar günümüz Lima'sında yaşayan Manchay halkının kurbanı olabileceğini söyledi.

Sarhoş Adamın Çantasını Ararken Buldum

Mart ayında Peru polisi, arkadaşlarıyla birlikte Puno'daki bir arkeolojik şehirdeyken sarhoş bir adamın soğutucu çantasını ararken, 600 ila 800 yaşında olduğuna inanılan eski bir mumya buldu.