Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Parmak Ucundan Alzheimer Teşhisi

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, parmak ucundan alınan kan örneği ile Alzheimer hastalığının erken teşhis edilebileceği belirlendi. Araştırmada, katılımcıların yaklaşık yüzde 55'inin Alzheimer ya da Alzheimer ilişkili hastalığa sahip olduğu saptandı. İsveç Göteborg Üniversitesi Psikiyatri ve Nörokimya Bölümü'nden Hanna Huber, parmak ucundan alınan kan örneğinin Alzheimer hastalığının erken teşhisine yardımcı olmasının yanı sıra hastalık sürecinde de Alzheimer hastalığının ilerlemesinin daha iyi takip edilmesini sağlayacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 16:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Parmak Ucundan Alzheimer Teşhisi

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, parmak ucundan alınan kan örneği ile Alzheimer hastalığının erken teşhis edilebileceği belirlendi.

Araştırmacılar, 17 farklı birinci basamak sağlık tesisinde kalan 307 orta yaşlı ve yaşlı hastanın verilerini inceledi. İlk olarak doktorlar tam kapsamlı bir hastanede katılımcıları muayene ettikten sonra teşhis koydu. İkinci aşamada ise Alzheimer hastalarının beyninde bulunan 'amyloid beta' proteini ve merkezi sinir sisteminde bulunan 'tau' proteinine sahip olup olmadığını anlamak için katılımcılardan kan örneği istendi. Katılımcılar daha sonra hafızalarının incelenmesi için kapsamlı klinik muayeneye tabi tutuldu. Tüm incelemelerin sonunda doktorlar, katılımcıların yaklaşık yüzde 55'inin Alzheimer ya da Alzheimer ilişkili hastalığa sahip olduğunu saptarken, ikinci aşamada istenen kan tahlilinde doktor teşhisine kıyasla Alzheimer hastalığı yüzde 85 daha doğru tespit edildi.

İsveç Göteborg Üniversitesi Psikiyatri ve Nörokimya Bölümü'nden Hanna Huber, parmak ucundan alınan kan örneğinin Alzheimer hastalığının erken teşhisine yardımcı olmasının yanı sıra hastalık sürecinde de Alzheimer hastalığının ilerlemesinin daha iyi takip edilmesini sağlayacağını belirtti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ocak ayında ön onayı alınan, yetişkinlerde görülen Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen bir ilacı ilk kez tam onaylamıştı. İlaç, beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef alarak hafıza ve düşünmedeki zayıflamayı yavaşlatabileceği ortaya koyan türünün ilk örneği olarak gösteriliyor.