Parkinson Hastalığının Erken Teşhisi İçin Yeni Kan Testi Geliştirildi
Parkinson hastalığı, titreme, istemsiz hareket, kas sertleşmesi ve yavaş hareketlere neden olan bir beyin hastalığıdır. Bunun yanı sıra, bilişsel ve zihinsel sağlık bozukluklarına da yol açabilir ve zamanla kötüleşebilir. Dünya genelinde 8,5 milyondan fazla kişi Parkinson hastalığıyla yaşamaktadır. Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmada, Parkinson hastalığının daha erken teşhis edilebilmesi için kan testi geliştirildi. Bu test, kan hücrelerindeki mitokondriyal DNA hasar seviyelerini tespit etmektedir. Araştırmacılar, Parkinson hastalarında hastalığa sahip olmayan kişilere kıyasla daha yüksek mitokondriyal DNA hasarı seviyelerini tespit etmek için bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi geliştirdi. Bu test, hastalığın başlangıç dönemlerinde bile Parkinson hastalığını tespit edebilme potansiyeline sahiptir.
Yeni Kan Testi İle Parkinson Hastalığının Erken Teşhisi Mümkün Olabilir
Parkinson hastalığının şu anda büyük ölçüde önemli nörolojik hasar meydana geldikten sonra teşhis edildiği belirtilmektedir. Ancak bu yeni kan testi, hastalığın daha erken teşhis edilmesine ve tedavilere daha erken başlanmasına olanak sağlayabilir. Araştırmacılar, deneysel kan testlerini yaparken Parkinson hastalığı ile ilişkili genetik mutasyona sahip kişilerde mitokondriyal DNA hasarında artış tespit etti. Bu da Parkinson hastalığının başlangıç dönemlerinde bile mitokondriyal DNA hasarının oluştuğunu göstermektedir.
Koenzim Q10 Desteği Parkinson Hastalığına İyi Gelebilir
Yapılan daha önceki araştırmalar, yüksek dozda koenzim Q10 takviyesinin Parkinson hastalığının belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir. Koenzim Q10, mitokondrilerde enerji üretimini artırarak hücrelerin ömrünü uzatır ve güçlü bir antioksidan etkisi gösterir. Bu nedenle, Parkinson hastaları, statin ilacı kullananlar, kronik yorgunluk yaşayanlar, kalp yetmezliği olanlar ve migreni olanlar için koenzim Q10 desteği faydalı olabilir.