Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Parfüm Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parfüm seçiminde insan tipleri, cilt cinsi ve ambalaj nitelikleri dikkate alınmalıdır. Parfümler çiçek, meyve, şipre ve oryantal olmak üzere farklı sınıflara ayrılır. Taklit parfümler ise kutuları, hologram etiketi ve kokularıyla ayırt edilebilir.

Yayın Tarihi: 15.10.2023 15:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Parfüm Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parfüm Seçiminde İnsan Tipleri

Parfümler hakkında insan tipleriyle ilgili genellemeler var. Esmerlere baharatlı, sarışın ve kumrallara hafif ve serin, kızıllara ise buruk kokular yakışıyor. Ancak asıl önemlisi yaşla ve tarzla ilgili seçim yapılması. Örneğin gençlere meyve ve sabun gibi hafif kokular gayet uygun. Yaş ilerledikçe daha baharatlı, çiçekli kokulara geçilebilir. Tip ve ten de parfüm seçiminde önemli kriterler. Esmerlere yakışan kokular, sarışınlarda çok ağır durabilir. Cilt cinsi de çok önemli bir kriter. Yağlı ciltlerde parfümlerin etkisi daha kalıcı oluyor. Dolayısıyla cildi kuru olanlar daha fazla parfüm sürebilir. Asitli ciltlere ağaçsı ve baharatlı kokular, asit oranı az ciltlerde (hassas ve kuru) ise çiçeksi kokular iyi gider.

Parfüm Ambalajları ve Nitelikleri

Parfümlerin ambalajları, kokuları hakkında fikir verir. Örneğin beyaz ambalaj klasik, şık, asil ve saf bir parfümü saklar. Siz de kokuların nitelikleriyle, parfüm alacağınız kişinin özelliklerinin uyuşmasından hareket edebilirsiniz. Sarı ambalaj: Işıl ışıl, neşeli, güneşli, eğlenceli, hayat sevinci dolu. Portakal rengi: Etkileyici, canlandırıcı, dinamik, taze. Kırmızı: Çarpıcı, ifadeli, ateşli, duygulu. Pembe: Romantik, rüyamsı, dişi, şefkatli, oyuncu. Mor: Gizemli, oryantal, ifadeli. Lacivert: Şık, değerli, klasik, asil, kadifemsi. Mavi: Hafif, transparan, rahatlatıcı, dengeli. Yeşil: Doğal, keskin, serinletici, aktif, aromatik. Kahverengi: Odunsu, baharatlı, sıcak, erkeksi, güvenilir, doğal. Füme: Klasik, zamansız, mütevazı, kültürlü, kibar. Siyah: Zamansız, şık, ifadeli, klasik, asil.

Kokuların Sınıflandırılması

Kokuların sınıflarını bilmek de seçimde yararlı olabilir. Parfümler elde edildikleri malzemeye göre sınıflandırılıyor: Çiçek kokuları: En büyük koku ailesi. Manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal, limon ve yasemin, parfüm yapımında en fazla kullanılan çiçekler. Taze ve neşeli aromalar şeklinde tanımlanırlar. Çiçekler, çiçek yaprakları, yağ ve tohumlarından elde edilir. Meyve kokuları: Taze ve hafif kokulardır. Temel notaları bergamot, limon, portakal, mandalina, greyfurt, portakal çiçeği. Genellikle çiçek ve şipre notaları eşlik eder. Şipre: Kuvvetli esansların karışımından oluşurlar, kalıcı ve zengin içeriklidirler. Temel notaları ağaç, meşe yosunu, misk ve patçulidir. Bunlara genellikle çiçek ve meyve notaları eşlik eder. Oryantal: Ağır ve egzotiktir. Sıcak ve şehvet uyandırıcı esansların karışımından oluşur. Temel notaları misk, vanilya, amber, değerli ağaçlardır. Bunlara genellikle egzotik çiçek ve baharat notaları eşlik eder.

Taklit Parfümler ve Nasıl Ayırt Edilirler

Son yıllarda taklit parfümler hayatımıza girdi. Açık parfüm satılan mağazalarda, çeşitli markaların kokuları kopyalanıp satılıyor. Ancak sokaklarda, hatta vitrinlerde neyle ve nerede yapıldığı meçhul taklit parfümler de satılıyor. Taklitleri gerçeklerinden ayıran en önemli özellik kutuları. Kutular genelde mat renkli. Üzerinde yazım hatası bulunuyor. Taklit kutular eğer kapalıysa mutlaka inceleyin. Ünlü bir parfümse hologram etiketi olmasına dikkat edin. Parfüm bozuksa renginden belli olur. Bu tip parfümler, cilt hastalıkları, alerji ve kaşıntıya neden olabiliyor.