Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Pancar Suyunun Egzersiz Performansına Etkisi

Araştırmalar pancar suyundaki besinsel nitratın egzersiz sırasında kas kuvvetini artırabileceğini ortaya koydu. Yapılan çalışmada, egzersiz sırasında nitrat seviyelerinde artış kaydedildi ve kas kuvvetinde yaklaşık yüzde 7 oranında bir yükseliş olduğu belirlendi. Bu keşif, pancar suyunun daha iyi bir egzersiz takviyesi olabileceğini gösteriyor.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 19:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Pancar Suyunun Egzersiz Performansına Etkisi

Araştırmalar Nitratın Kas Desteği Sağladığını Ortaya Koydu

Araştırmalar, pancar suyundaki aktif molekül olan besinsel nitratın tüketilmesinin egzersiz sırasında kas kuvvetini artırabileceğini ortaya koydu. Bu keşif, daha iyi egzersiz takviyelerine önayak olabilir. Bu konu üzerinde araştırmalarını tamamlayan bilim insanları pancar suyunun kas kuvveti üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Daha önceki çalışmalar besinsel nitratın egzersiz kalitesini arttırdığını göstermişti. Fakat vücudun bu molekülü hücrelerimiz tarafından kullanılmak üzere kimyasal nitrik okside nasıl dönüştürdüğü belirsiz kalmıştı.

Yapılan Araştırmada Nitrat Seviyelerinde Artış Kaydedildi

Geçtiğimiz haftalarda bir sağlık dergisinde yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, sindirilen nitratın bacak egzersizleri yapan 10 sağlıklı gönüllünün tükürük, kan, kas ve idrarındaki dağılımını izledi. Bilim insanları, besinle alınan nitrat moleküllerinin vücudun neresinde aktif olduğunu araştırarak, faaliyete geçen mekanizmaları daha iyi anlamaya çalıştı. Araştırmacılar, uyluk kasının 5 dakikadan uzun sürede 60 kez azami yoğunlukta kasılmasını içeren egzersiz sırasında quadriceps kasındaki nitrat seviyelerinde önemli bir artış kaydetti. Bilim insanları nitrat artışının, katılımcıların plasebo aldıkları zamana kıyasla kas kuvvetinde yaklaşık yüzde 7 oranında yükselişe yol açtığını söylüyor.

Pancar Suyunda Bulunan Nitratın Performans Artırıcı Özellikleri

Birleşik Krallık'taki bir üniversitende yapılan çalışmanın ortak yazarı Andy Jones, 'Araştırmamız, pancar suyunda yaygın bulunan besinsel nitratın performans artırıcı özelliklerine ilişkin geniş bir kanıt bütünü sağladı' diyor. Dr. Jones bu son çalışmanın, besinsel nitratın insan kas performansını neden artırdığının arkasındaki mekanizmalar hakkında bugüne kadarki en iyi kanıtı sağladığına dikkat çekiyor. Daha önceki çalışmalarda, işaretlenmiş besinsel nitrat alımından sonra doku ve vücut sıvısında nitrat artışı tespit edilmişti. Ancak yeni araştırmada, bilim insanları nitratın nerede arttığını ve aktif olduğunu doğru değerlendirebildi.

Diğer Tıbbi Alanlarda da Önemli Göstergeler

ABD'deki bir sağlık enstitüsünde yapılan çalışmanın bir diğer yazarı Barbora Piknova, 'Bu çalışma, muhtemelen bir nitrik oksit kaynağı görevi gören kas nitrat seviyelerinin egzersiz performansı için önemli olduğuna ilişkin ilk doğrudan kanıtı sunuyor' diyor. Dr. Piknova, bu sonuçların sadece egzersiz alanı için değil, muhtemelen nitrik oksit eksikliğiyle ilgili kas ve sinir hastalıkları ve metabolik hastalıkları hedefleyenler gibi diğer tıbbi alanlar için de önemli göstergelere sahip olduğunu vurguluyor.