Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Pakistan'da Organ Kaçakçılığı Skandalı

Pakistan'da yapılan operasyonlarda polisin yüzlerce hastanın böbreklerini çıkaran bir çete tutuklandı. Çetenin lideri Fawad Mukhtar, 300'den fazla kişinin böbreklerini zengin müşterilere satmakla suçlanıyor. Başbakan Muhsin Naqvi, organ nakillerinin özel evlerde ve hastanın haberi olmadan gerçekleştirildiğini belirtti. Organ kaçakçılığı, Pakistan'da yasak olmasına rağmen hala yaygın bir şekilde devam etmektedir.

Yayın Tarihi: 03.10.2023 15:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Pakistan'da Organ Kaçakçılığı Skandalı

230 milyon nüfuslu Pakistan Salı günü bir skandala ev sahipliği yaptı.

Hükümet yetkilileri ülkenin doğusunda yapılan operasyonlarda polisin yüzlerce hastanın böbreklerini ameliyatla alan sekiz kişiyi tutukladığını söyledi.

Pakistan Başbakanı Muhsin Naqvi, Dr. Fawad olarak tanımlanan sözde çete liderinin, insanlara böbreklerini çıkardığı ve kara borsada 34 bin dolara (yaklaşık bir milyon lira) kadar alıcı bulduğunu kaydetti.

EYALETİ 'ÖZEL' SEÇTİLER

Başbakan, çetenin hastanedeki hastaları ve Taxila, Lahore, Pakistan yönetimindeki Keşmir'de operasyonları özel olarak gerçekleştirdiğini söyledi.

Naqvi, Böbrek nakline ilişkin bir yasa olmadığı için Keşmir'de bunu yapabildiler, dolayısıyla operasyonları orada yürütmeleri daha kolay oldu dedi.

ŞANS ESERİ ORTAYA ÇIKTI

Polis tarafından yapılan açıklamada ise Fawad ve ekibinin böbrek sorunu yaşayan hastaları özellikle seçtiği belirtildi.

Hastaları tedavi için kandırarak böbreklerinin çıkarıldığını belirten yetkililer olayın, bir mağdurun böbreğinin tedavi edilmesi sonrası ağrılarının tekrar başlaması üzerine başka bir doktora görünmesiyle ortaya çıktığını basınla paylaştı.

Pakistan'da insan organlarının ticareti 2010 yılında çıkartılan kanunla yasaklandı.

300'DEN FAZLA İNSANIN BÖBREKLERİNİ ZENGİNLERE SATTILAR

Çetenin lideri olduğu iddia edilen Fawad Mukhtar, 300'den fazla kişinin böbreklerini zengin müşterilere satmakla suçlanıyor.

Yetkililer, bu şekilde organları alınan en az üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çetenin Pencap eyaletinin yanı sıra Hindistan sınırında bulunan ve Pakistan yönetimindeki Keşmir'de de faaliyet gösterdiğine inanılıyor.

BAŞBAKAN: RAKAMLAR İNSANIN YÜREĞİNİ TİTRETİYOR

Pencap eyaleti başbakanı Muhsin Naqvi, organ nakillerinin özel evlerde ve genellikle hastanın haberi olmadan gerçekleştirildiğini vurgulayarak "Bize ulaşan kanıtlar ve rakamlar insanın yüreğini titretiyor. Bunlar sadece bizim teyit edebildiklerimiz. Bundan çok daha fazla nakil ve yasadışı ameliyat var." dedi.

CERRAHİ ASİSTANI ARABA TAMİRCİSİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yer alan habere göre, çete lideri Mukhtar'a cerrahi asistanı olarak bir araba tamircisi yardım ediyordu.

İsmi açıklanmayan şahıs aynı zamanda hastanelerden çaresiz insanları çekip çetenin ağına düşürüyordu.

TANESİ 34 BİN DOLAR

Başbakan Nakvi böbreklerin her birinin 34 bin dolara satıldığını belirtirken Mukhtar'ın daha önce 5 kez gözaltına alındığını ancak her seferinde serbest bırakıldığını ve operasyonlarına devam ettiğini söyledi.

ORGAN KAÇAKÇILIĞI ARTIYOR

Pakistan’da yasadışı yapılan organ kaçakçılığı ticaretinde suçlu bulunanlar, 2010 yılında değiştirilen yasalarla 10 yıla kadar hapis cezası ve 3 bin 400 dolar para cezasına çarptırılıyor.

Ancak yasaların yetersiz uygulanması nedeni ile son yıllarda ülkede organ kaçakçılığında ciddi bir artış oldu.