Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Osmanlı'nın Günah Meyvesi: Avokado

Diyet meyvesi avokado, yüksek lif içeriği ve kalp-damar sağlığına olan faydalarıyla ön plana çıkıyor. Osmanlı döneminde 'günah meyvesi' olarak nitelendirilen avokado, günümüzde sağlık açısından vazgeçilmez bir besin olarak değerlendiriliyor.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 00:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Osmanlı'nın Günah Meyvesi: Avokado

Osmanlı'nın günah meyvesiydi: Şimdi yemeyen pişman oluyor!

Diyet meyvesi dendiğinde akla ilk gelen meyvelerden biri olan avokado, yalnızca yüksek lif içeriğiyle değil, kalp ve damar sağlığına sağladığı faydalarla da insan vücudu için doğal ilaç görevi görüyor. Ana vatanı Meksika olan ve Osmanlı'da yetiştirmenin bile günah olduğu iddia edilen avokadonun yararları saymakla bitmiyor. İçindeki K, C, E vitaminleri, magnezyum, bakır, demir, çinko B12 ve B5 ile adeta bir şifa bombası olan avokado, potasyum açısından da muzdan daha zengin bir meyve.

Avokado, vücudunuzun hücrelerinde elektriksel degradelerin korunmasına yardımcı olur ve çeşitli önemli işlevlere hizmet eder. Doymuş yağ oranları açısından da düşük bir içeriğe sahip olan avokado, zayıflamak isteyenlerin her gün tüketmeye özen gösterdiği besinlerin başında yer alıyor.

Avokadonun kalp ve damar sağlığına olan etkileri de oldukça büyük. Beslenme uzmanı Cynthia Sass, avokadonun toplam kolesterol seviyesini önemli ölçüde azalttığını belirtti. Kötü kolesterolü yüzde 22'ye kadar düşürür ve iyi kolesterolü yüzde 11 artırır.

ABD'li sağlık bilgileri sağlayıcısı Healthline, avokadonun içindeki yağın, zeytinyağının ana bileşeni olan oleik asit içerdiğini açıkladı. Oleik asit, azalmış iltihaplanma ile ilişkilendirilir ve kansere bağlı genler üzerinde yararlı etkilere sahiptir.

Eklem ağrıları üzerinde de iyileştirici bir etkisi bulunan avokadonun, osteoartrit semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Bazı kaynaklar tarihte de önemli bir rolü bulunan avokadonun, Osmanlı'da 'günah meyvesi' olarak tanımlandığını öne sürüyor. Timsah armudu da denen bu meyvenin, Molla Kamil Efendi tarafından Osmanlı'da ilk Yalova'da yetiştirildiği biliniyor. O dönem avokado, yüksek zümrenin meyvesiydi ve halk pek tüketemiyordu. Patrona Halil İsyanı'nın çıktığı dönemler halk, avokadonun timsah ve ağacın birlikteliğinden oluştuğunu söyleyerek, müslüman ülkesinde yenmemesi gerektiğini savundu. Bu bilimden uzak düşünce, gittikçe halk arasında yayıldı ve 'Avokado yemek caiz değildir' diyenler, avokado ağaçlarını yakmaya başladı. Avokadonun yeniden topraklarımıza gelmesi ise 250 yılı buldu.

Yasaklı meyve şifa deposu çıktı! B12 ve magnezyum depolarını fullüyor

Diyet meyvesi avokado, yüksek lif içeriği ve kalp-damar sağlığına olan faydalarıyla ön plana çıkıyor. Sağlıklı oleik asit içeren avokado, zayıflamak isteyenlerin tercihi oluyor. Osmanlı döneminde 'günah meyvesi' olarak nitelendirilen avokado, günümüzde sağlık açısından vazgeçilmez bir besin olarak değerlendiriliyor. İşte avokadonun faydaları...

Doğal bir şifa kaynağı olan avokado, diyet meyveleri arasında öne çıkıyor ve vücut için birçok faydası bulunuyor. Ana vatanı Meksika olan bu meyve, içerdiği K, C, E vitaminleri, magnezyum, bakır, demir, çinko, B12 ve B5 ile besin değeri açısından oldukça zengindir. Ayrıca, potasyum bakımından da muzdan daha zengin bir içeriğe sahiptir.

Avokadonun içerdiği yağlar, çoğunlukla sağlıklı oleik asit içerir, bu da azalmış iltihaplanma ve kansere bağlı genler üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığını destekler ve toplam kolesterol seviyesini azaltırken iyi kolesterolü artırır. Eklem ağrılarıyla mücadelede de önemli bir rol oynayan avokado, osteoartrit semptomlarını önemli ölçüde azaltabilmektedir.

Osmanlı döneminde avokado, zengin kesimin meyvesi olarak kabul ediliyordu ve halk arasında tüketilmesi pek yaygın değildi. Ancak yanlış bir inanış nedeniyle 'günah meyvesi' olarak nitelendirilerek halk tarafından tüketilmesi yasaklanmıştı. Bu yanlış düşünce nedeniyle avokado ağaçları yakılarak yok edilmişti. Ancak zamanla bilgilerin düzelmesiyle avokado, topraklarımıza yeniden gelmiş ve insanların faydalarından yararlandığı besinlerden biri haline gelmiştir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önemi giderek artarken, avokado da insanlar tarafından daha çok tercih edilen bir meyve haline gelmiştir. Beslenme uzmanları, düzenli olarak avokado tüketmenin vücut için pek çok faydası olduğunu vurguluyor. Yüksek besin değeri, sağlıklı yağlar içermesi ve kalp-damar sağlığına katkıları nedeniyle avokado, dengeli bir beslenme planında mutlaka yer almalıdır.