Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Orkney Adaları Konseyi, Farklı Yönetim Şekillerini İncelemeyi Öngören Tasarıyı Görüşecek

Orkney Adaları Konseyi, Orkney için farklı yönetim şekillerinin incelenmesini öngören bir tasarıyı görüşecek. Konsey Başkanı James Stockan, Orkney'nin yeterli destek almadığını belirtiyor. Konsey üyeleri, adada yaşayanlara daha faydalı olacak bir yönetim türünü araştırmak için oy kullanmaya davet ediliyor.

Yayın Tarihi: 03.07.2023 11:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Orkney Adaları Konseyi, Farklı Yönetim Şekillerini İncelemeyi Öngören Tasarıyı Görüşecek

Orkney Adaları Konseyi'nde Farklı Yönetim Şekilleri Tartışılıyor

Orkney Adaları Konseyi, bu hafta Orkney için farklı yönetim şekillerinin incelenmesini öngören bir tasarıyı görüşecek. Konsey Başkanı James Stockan, Orkney'nin Birleşik Krallık ve İskoçya hükümetlerinden yeterli destek almadığını belirtiyor. Konsey üyeleri, adada yaşayanlara daha faydalı olacak bir yönetim türünü araştırmak için oy kullanmaya davet ediliyor.

Orkney'nin Tarihi ve Bağımsızlık Talepleri

Orkney, 1472 yılına kadar Norveç ve Danimarka tarafından yönetilmiş, daha sonra İskoçya'nın kontrolüne geçmiştir. Konsey Başkanı Stockan, Orkney'nin tarihinde Birleşik Krallık'ın değil Kuzeyli krallıkların parçası olduğunu belirtiyor. Stockan, Orkney halkının bağımsızlık talepleriyle ilgili olarak Norveç'e katılma ve başlık parasının ödenmesi gibi sorular sorduğunu ifade ediyor.

Birleşik Krallık ve İskoç Hükümetlerinin Tutumu

Birleşik Krallık hükümeti, Orkney dahil olmak üzere İskoç adalarına 50 milyon sterlinlik kaynak aktardıklarını ve kırsal bölgelerdeki şartları iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Ancak hükümetin daha fazla özerklik verme planı olmadığını ifade ediyor. İskoç hükümeti ise Orkney Adaları Konseyi'ne 2023-24 yıllarında 89,7 milyar sterlinlik bir finansman sağlanacağını açıklıyor.