Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Okullarda Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Okullar, yurtlar, kreşler gibi toplu yaşam alanlarında bulaşıcı hastalıkların yayılma olasılığı yüksektir. Özellikle kış aylarında okulların açılması ve kapalı ortamda uzun süre kalınması hastalıkların yayılmasını kolaylaştırır. Bu makalede, okullarda bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları ve kişisel hijyen önlemleri hakkında bilgi verilmektedir.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 17:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Okullarda Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Okullarda Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Okullar, yurtlar, kreşler gibi toplu yaşam alanlarının bulaşıcı hastalıkların kolayca yayılma olasılığının yüksek olduğu yerler olduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, özellikle kış aylarında okulların açılması, kapalı ortamda uzun süre kalınması nedeniyle hastalıkların yayılması kolaylaşıyor. Ayrıca bazı viral ve bakteriyel enfeksiyonlar kış aylarında daha sık görülmektedir.

Hastalıkların Yayılmasını Kolaylaştıran Etkenler

Üst solunum yolu etkenleri olan nezle etkeni rinovirüs, krup etkeni parainfluenza, mevsimsel grip ve domuz gribi etkeni influenza, tonsillofarenjit etkeni beta mikrobu diye bilinen streptokok bakterisi, bu enfeksiyonların ardından sıklıkla görülen orta kulak enfeksiyonları, sinüzitler, özellikle 3 yaş altı çocuklarda görülen özellikle bebeklerde ciddi enfeksiyonlara yol açan RSV adını verdiğimiz bronşiolit etkeni, pnömoniye neden olan bakteriyel enfeksiyonların kış aylarında daha sık görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, bunun nedeni bu mikropların soğuk ve nemli havada daha uzun süre dayanması, üreme koşullarının kolaylaşması, öksürük, hapşırık, burun akıntısı yoluyla kapalı ve kalabalık ortamlarda kolayca yayılması, el yıkama gibi hijyen koşullarının sağlanmasının kreş ve okul çocuklarında daha zor olması kış aylarında bu hastalıkların daha sık görülmesine neden olmaktadır.

Virüslerden Korunma Yolları

Okullarda grip hastalığının kişiler arası bulaşmasını azaltmak için kişisel hijyen kurallarına uyulmasının önemini vurgulayan Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, mevsimsel gripten korunmak için; risk grubunda bulunan kişilere mevsimsel grip aşısını yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca öğrencilerin bir arada bulunduğu derslik, kantin, yemekhane, spor alanları, okul servisleri gibi alanlarda hastalığın kişiden kişiye yayılımını en aza indirmek için tüm personel ve öğrenciler hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmelidir. Okulda sınıflar, yemekhaneler, oyun alanları sık sık havalandırılmalıdır.

Kişisel Hijyen Önlemleri

Mikroplar en çok kirli yüzey ve eşyalara temas yoluyla bulaştığından, eller sık sık yıkanmalı ve eller yıkanmadan göz, burun ve ağıza dokunulmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, el hijyeninin grip ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli önlemlerinden biri olduğunu söyledi. Ayrıca okul ve kreş gibi toplu yaşam alanlarında sık temas edilen yerlerin temizlenmesi, kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu gibi eşyaların dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti.

Gripten Korunma Yolları

Gripten korunmanın en önemli yollarından biri grip aşısıdır. Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, risk grubunda bulunan kişilere grip aşısının yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca uyku düzenine dikkat etmek, temiz havanın tercih edilmesi ve kişisel hijyen kurallarına uyulması da grip hastalığından korunmada önemli faktörlerdir.