Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Okula Başlayacak Çocuklar İçin 8 Önemli Öneri

Yaz tatili bitti ve yeni bir okul yılı daha başlamak üzere. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Yayla Karakurt, okula başlayacak çocuklar için ebeveynlere 8 önemli öneride bulundu.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 10:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Okula Başlayacak Çocuklar İçin 8 Önemli Öneri

RUTİN DOKTOR MUAYENESİNİ YAPTIRIN

Her çocuk 3 yaşından sonra yılda 1 kez olmak üzere rutin doktor muayenesine gitmelidir. Yıllık kontrollerde sistemik sorgulama ve fizik muayene ile beraber çocuğun gelişimi değerlendirilir, kan ve idrar tahlili yapılır.

İŞİTME TESTİ VE GÖZ MUAYENESİNİ UNUTMAYIN

Nenidoğan döneminde her bebeğe işitme testi yapılsa da sonradan işitme kaybı gelişebilir. Okula başlamadan önce işitme testi ile çocuğun işitme kaybı olup olmadığı değerlendirilmelidir. Göz taramaları ile de çocukta görme tembelliği, şaşılık ya da kırma kusurları açısından bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

DİŞ DOKTORUNUZU ZİYARET EDİN

Çocukların ağız ve dişle ilgili ufak tefek sorunları öğrenme ve kavramayı zorlaştırabilir. Aynı zamanda okul döneminde oluşabilecek diş problemleri okula devamlılığı etkileyebilir. Bütün bu sebepler göz önüne alındığında okula başlamadan önce çocuğa diş muayenesi yaptırılmalıdır.

EKSİK AŞISI VARSA TAMAMLAYIN

Okul döneminde çocuklarda bulaş nedeniyle hastalık sıklığı artmaktadır ve eğer çocuğun rutin aşılama takvimine göre eksik yapılmış aşıları varsa bu aşılar kısa sürede tamamlanmalıdır.

TEMİZLİK VE HİJYEN EĞİTİMİ VERİN

Çocuklara okula başlamadan önce temizlik ve hijyen konusu anlatılmalıdır. Çocuk, özellikle el yıkama konusunda bilgilendirilmelidir. Uyarıda bulunmamız gereken bir diğer konu da tuvalet temizliğidir.

SAĞLIKLI BESLENMESİNE DİKKAT EDİN

Hiçbir çocuk kahvaltısını yapmadan okula gitmemelidir ve okula giderken evde beslenme çantası hazırlanmalıdır. Ek olarak su tüketimi çok önemlidir.

UYKU DÜZENİ OLUŞTURUN

Yaz dönemi biterken uyku düzeni okul saatine uygun olacak şekilde yavaş yavaş öne çekilmeli, çocuk akşam 21.00’da yatağında olmalı ve en geç 22.00’da uyumuş olmalıdır.

OKUL ÇANTASININ AĞIR OLMAMASINA DİKKAT EDİN

Okul çantası sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olmalıdır.