Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ömrü Uzun Olan Hayvanlar: 500 Yaşındaki Köpek Balığı ve Grönland Köpekbalığı

Ömrü uzun olan hayvanlar, daima insanların dikkatini çekmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluş yılından daha eski bir yılda doğan 500 yaşındaki köpek balığı da insanların ilgisini oldukça çekiyor. Grönland köpekbalığı ise Kuzey Kutbunun buzlu sularında bulunan bir köpekbalığıdır ve dünyanın en uzun ömürlü omurgalı hayvanıdır.

Yayın Tarihi: 29.08.2023 16:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ömrü Uzun Olan Hayvanlar: 500 Yaşındaki Köpek Balığı ve Grönland Köpekbalığı

Ömrü Uzun Olan Hayvanlar: 500 Yaşındaki Köpek Balığı

Ömrü uzun olan hayvanlar, daima insanların dikkatini çekmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluş yılından daha eski bir yılda doğan 500 yaşındaki köpek balığı da insanların ilgisini oldukça çekiyor. Derinlerin kadim bir yaratığı, ABD'nin bir ülke olarak varlığından daha uzun süredir dünya okyanuslarında dolaşıyor. 2016'da yapılan araştırmada canavarların yaşlarını bulmak için radyokarbon tarihlemesi kullanıldı; araştırmadaki diğer köpek balıklarının yaşlarının kabaca 272 ile 393 arasında olduğu görüldü, ancak daha da eski bir örnek de bulunabildi. Bu köpekbalığının yaşı ise 500'dü. Araştırmacılar, canavarların 500 yıl kadar yaşayabileceğini düşünüyor; bir tanesi Cornwall, Penzance yakınlarındaki Newlyn Limanı'nda ölü bulundu ve Kral VIII. Henry'nin hükümdarlığı sırasında doğduğu sanılıyor.

Grönland Köpekbalığı: Dünyanın En Uzun Ömürlü Hayvanı

Normalde Kuzey Kutbunun buzlu sularının derinliklerinde bulunan bir köpekbalığı, bilim insanlarını şaşkına çevirecek şekilde Karayiplerde yüzerken görüldü. Görünüşte kayıp olan Grönland köpekbalığı, bir grup araştırmacının kaplan köpekbalıklarını incelemek üzere tekneyle açıldıkları sırada Orta Amerika'nın Belize kıyılarında ortaya çıktı. Florida Uluslararası Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Devanshi Kasana, oltalarının ucundaki belirli bir balığın oldukça halsiz bir yaratığa benzediğini fark ederek, şunları kaydetti: 'İlk başta bunun başka bir şey olduğundan emindim, mercan resiflerinin açıklarındaki derin sularda iyi bilinen altı solungaçlı köpekbalığı gibi. Alışılmadık bir şey olduğunu biliyordum ve balıkçılar da biliyordu, onlar da balıkçılık yaptıkları onca yıl boyunca hiç böyle bir şey görmemişlerdi.'

Araştırmacılara göre, bu büyük köpekbalığı ilk kez Batı Karayiplerde, dünyanın en büyük ikinci mercan resifinin açıklarında görüldü. Yarı kör Grönland köpekbalığının okyanuslarda nadiren görüldüğü ve bilinen en uzun ömürlü omurgalı hayvan olduğu bilinirken, ortalama ömrünün ise 250 ila 500 yıl arasında değiştiği tahmin ediliyor.