Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ölü bedenlerin araştırma için kullanıldığı korkunç mezarlık

Teksas'taki Body Park, bilim adamlarının suçları çözmesine yardımcı olan bir mezarlık olarak hizmet veriyor. Cesetlerin çürüme durumları incelenerek toplanan bilgiler mahkemede delil olarak kullanılabiliyor. Cesetler aynı zamanda yüzün yeniden yapılandırılmasına da yardımcı oluyor. Cesetlerin çürümesini etkileyen faktörler gözlemleniyor ve bu bilgiler polis tahminlerinde kullanılıyor. Vücut çiftliği, öğrencilerin olay yeri incelemesinde beceri kazanmasına yardımcı oluyor.

Yayın Tarihi: 17.10.2023 17:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ölü bedenlerin araştırma için kullanıldığı korkunç mezarlık

Ölülerin açık kafeslerde çürümeye bırakıldığı korkunç mezarlık, uzmanların suçları çözmesine yardımcı oluyor.

Teksas'taki Body Park, bilim adamlarının kurbanlar öldürüldüğünde araştırma yapmasına olanak tanıyan çeşitli çürüme durumlarındaki cesetlerle dolu.

Toplanan bilgiler bir mahkemede kullanılabilir ve araştırmacılar, kovuşturma ve savunma için delil sunmaya çağrılmıştır.

CENAZE TÖRENİ YERİNE AÇIK MEZAR

İnsanlar, geleneksel bir cenaze töreni yerine, uzmanların cesetleri doğa şartlarına açık bıraktığı Texas Eyalet Üniversitesi Adli Antropoloji Merkezi'ne cesetlerini bağışlayarak daha ucuz bir alternatifi tercih edebiliyor.

Cesetleri gizlemek için çalılar, şilteler ve çöpler gibi farklı öğeler kullanılıyor, böylece ayrışma hızının yanı sıra giysi ve böceklerin etkisi de analiz edilebiliyor.

Bu, bilim adamlarının onları şüpheli durumlarda öldürülen ve vücutları farklı materyaller altında saklanan kişilerle karşılaştırmasına olanak tanıyor.

CESETLER İÇİN İKİ KRİTER VAR

Cesetler aynı zamanda yüzün yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir; bilim adamları, kurbanın neye benzeyeceğini bir araya getirmeye yardımcı olmak için donörlerin kafataslarını ve görüntülerini kullanabilirler.

2017'de Daily Mail'e konuşan Dr Danny Wescott şunları söyledi: 'Cesetler için iki kriterimiz var; öldüklerinde 226 kilogramın altında olmaları gerekiyor. Ayrıca hepatit C gibi aktif bulaşıcı hastalıklarının olmaması gerekiyor. Ayrıca kremleri de kabul ediyoruz.'

CESET ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILIYOR

'Bağışçılarımızın çoğu kolluk kuvvetleriyle bağlantılı. Kişi öldüğünde 200 mil yarıçapındaysa cesedini alabiliyoruz. Daha sonra bir araştırma projesine atanıyor. Cesetler altı aydan birkaç yıla kadar sahada bırakılabiliyor. İskelet daha sonra daha ileri araştırmalar için kullanılıyor. Aslında araştırmaların çoğu iskeletler üzerinde yapılıyor.' dedi.

VÜCUT ÇİFTLİĞİNİN BİR PARÇASI OLUYORLAR

Çoğu insan ölmeden önce vücut çiftliğinin bir parçası olmak için gönüllü oluyor; ancak bazıları en yakın akrabaları tarafından bağışlanıyor. Polis daha sonra farklı faktörlerin cesetlerin çürümesini nasıl etkilediğini gözlemliyor.

Dr Wescott, 'Kolluk kuvvetleri farklı senaryolar sunuyor ve biz de giysilerin ve diyabet gibi şeylerin vücut üzerindeki etkilerine bakıyoruz.'

'ÖLÜMLE İLGİLİ TAHMİNLERDE BULUNMAMIZI SAĞLIYOR'

'Polise ölümle ilgili tahminlerde bulunmamızı sağlıyor. Aynı zamanda ekoloji tarafına da bakıyoruz ve bunun özellikle böcekler üzerindeki etkisine de bakıyoruz. Birleşik Krallık'tan bilim adamlarımız burada çünkü buna talep var.' dedi.

Öğrenciler olay yeri incelemesinde değerli beceriler kazanmak için dünyanın her yerinden Ceset Çiftliğine seyahat ediyor.

Teksas'ta yaygın olan akbabalardan korunmak için cesetlerin kafeslere konması gerekiyor.