Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Norveçli Adam Yürüyüş Sırasında Tarihi Hazine Buldu

Norveçli Erlend Bore, yürüyüş yaparken 6. yüzyıldan kalma nadir bir hazine buldu. Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi tarafından 'Norveç'te yüzyılın buluşu' olarak duyurulan hazine, Göç Dönemi'ne ait ve Roma İmparatorluğu'nun çöküşüne tanıklık etmiştir.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 11:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Norveçli Adam Yürüyüş Sırasında Tarihi Hazine Buldu

Doktorların Tavsiyesi

51 yaşındaki Norveçli Erlend Bore, doktorları tarafından sağlığı için sık sık yürüyüş yapması önerildi.

Yeni Bir Hobi

Bu öneriyi değerlendirmek isteyen Bore, kendine bir metal dedektörü alarak yürüyüşlerini daha keyifli hale getirmek istedi. Ancak hiç beklemediği bir şekilde 6. yüzyıldan kalma nadir bir hazineyi buldu.

Yüzyılın Buluşu

Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi müdürü Ole Madsen, bulunan hazinenin 'Norveç'te yüzyılın buluşu' olduğunu duyurdu.

Çikolata Parası Sandı

Bore, metal dedektörü sinyal vermeye başladığında çikolata paralardan birini bulduğunu düşündü. Ancak kazmaya başladığında gözlerine inanamayacak bir hazineyle karşılaştı.

Arkeologların Dikkati

Bore, bulduğu mücevherleri ve altın incileri arkeologlara teslim etmek için harekete geçti.

Geçmişe Yolculuk

Bulunan mücevherlerin MS 500'den kalma olduğu tespit edildi. Bu hazinenin 'Göç Dönemi'ne ait olduğu ve Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüne tanıklık ettiği düşünülüyor.

Benzersiz Bir Keşif

Arkeologlar, bulunan madalyonların benzersiz olduğunu belirtiyor. Tasarımda İskandinav mitolojisinde önemli bir sembol olan Odin'in hasta atını tedavi ettiği görülüyor.

Ödül Alacak

Norveç yasalarına göre, bulunan tarihi nesneler devlet malı sayılıyor ve yetkililere teslim edilmesi gerekiyor. Bore'un keşfi nedeniyle ödüllendirileceği belirtiliyor.