Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nobel Vakfı, Rusya, Belarus ve İran'ı Nobel Ödülleri Töreni'ne Davet Etti

Nobel Vakfı, Rusya, Belarus ve İran'ı 10 Aralık'ta yapılacak Nobel Ödülleri Töreni'ne davet etti. İsveç Başbakanı bu karara tepki gösterdi. Kararın nedeni dünyanın kutuplaşmasına karşı bir adım atmaktır.

Yayın Tarihi: 01.09.2023 19:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Nobel Vakfı, Rusya, Belarus ve İran'ı Nobel Ödülleri Töreni'ne Davet Etti

Nobel Vakfı'nın Daveti

Nobel Vakfı yaptığı açıklamada, Rusya, Belarus ve İran'ın 10 Aralık'ta yapılacak Nobel Ödülleri Töreni'ne davet edildiği duyurdu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise buna tepki göstererek, kararı "şaşkınlıkla" karşıladığını bildirdi.

Nobel Vakfı'nın Kararı

Nobel Vakfı, geçen yıl çağrılmayan Rusya, Belarus ve İran'ın yanı sıra aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) lideri Jimmie Akesson'ı bu yılki ödül törenine davet etti. Kararın dünyanın kutuplaşmasına karşı bir adım olduğu belirtildi.

İsveç Başbakanı'nın Tepkisi

İsveç Başbakanı Kristersson, Rusya'nın davet edilmesini büyük şaşkınlıkla karşıladığını ifade etti. İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro ise Nobel Vakfını eleştirerek, Rusya'yı göz alıcı bir partiye davet etmenin tehlikeli bir emsal olduğunu söyledi.

Rusya, Belarus ve İran'ın Geçmişteki Durumu

Rusya ve Belarus, geçen yılki ödül törenine davet edilmemişti. İran ise ülkedeki insan hakları ihlallerine yönelik eleştiriler nedeniyle çağrılmamıştı. Aşırı sağcı SD lideri Jimmie Akesson ise daha önce hiç davet edilmemişti.