Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nissan ve Renault, Ampere'ye Yatırım Yaparak İttifakı Dengeledi

Nissan ve Renault, Ampere'ye yapacakları yatırımlarla ittifaklarını dengelemeyi hedefliyor. Nissan'ın Ampere'ye yapacağı 600 milyon euroluk yatırım, şirketin stratejik yatırımcı rolünü güçlendirecek. Anlaşmanın tamamlanması için 2023'ün dördüncü çeyreği bekleniyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 11:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Nissan ve Renault, Ampere'ye Yatırım Yaparak İttifakı Dengeledi

Nissan ve Renault, Ampere'ye Yatırım Yaparak İttifakı Dengeledi

Gelecekte fikir mülkiyetinin paylaşımı gibi konular üzerine zaman zaman gerilimin tırmandığı ve aylar süren müzakerelerin ardından gerçekleşen anlaşma, otomobil üreticisi iki şirketin daha eşit konuma gelmesini sağlayacak. Nissan, Ampere'ye yapılacak olan yatırımın Nissan'ın stratejik yatırımcı rolüne uygun olduğunu ve yeni şirketin yönetim kurulunda koltuk sahibi olmasını sağladığını açıkladı. Kaynaklar, Ampere'nin 10 milyar euroya kadar değer alabileceğini ifade ediyorlar. Bu durumda, Nissan'ın Ampere'deki 600 milyon euroluk yatırımı yaklaşık %6 civarında olacak. Bu oran, şirketin Şubat ayında maksimum hisse oranı olarak ifade ettiği %15'in altında. Nissan'ın CEO'su Makoto Uchida yaptığı açıklamada Ampere'ye yapılacak yatırımın "Nissan'ın Avrupa'da elektrikli araç girişimini desteklediğini ve güçlendirdiğini" ifade etti. Şirketler, revizyonun düzenleyici kurumların onayından geçmesi gerektiğini ve anlaşma sürecinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde tamamlanmasının beklendiğini açıkladılar.

RENAULT, NİSSAN DA PAYINI AZALTIYOR

Nissan Motor, Renault SA’nın elektrikli araç girişimi Ampere’ye yatırım yapma planlarını tamamladı ve iki şirket arasındaki sorunlu otomotiv ittifakını tekrardan dengeye oturtmak için aylardır süren müzakereleri sonuçlandırdı. Şirketler, yaptıkları açıklamada, Nissan’ın girişime 600 milyon euroya (663 milyon dolar) kadar yatırım yapacağını açıkladı. Ayrı bir gelişme olarak iki şirket, Renault’nun Nissan’da sahip olduğu hisse miktarını yüzde 15’e düşürmesi ve mevcut yüzde 43’lük hissesinin geri kalanını Fransız bir üçüncü tarafa devretmesi için yapılan anlaşmayı resmileştirdi. RENAULT-NİSSAN DA ORTAK PROJE ARAYIŞI Nissan CEO su Makoto Uchida, Avrupa da tek başımıza iş yapmamız zor, bu nedenle Ampere ye yatırım yapmak bize diğer şirketlerle bağlantı kurma fırsatı verdi dedi. Mitsubishi de bu hafta, Ampere e en erken 2023 ün sonuna kadar yatırım yapmaya karar vereceğini açıkladı. İki otomotiv devi ortaklığı yeniden dengelemek adına Şubat ayında prensipten anlaşmaya varmış fakat anlaşmayı sonuçlandırmak fikri mülkiyet hakları ve Ampere yatırımı gibi konularda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle haftalar süren görüşmeleri gerektirmişti.