Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nijer'de İsyancı Lider Boula, Cunta Hükümetini Reddederek Siyasi Hareket Başlattı

Nijer'de isyancı lider Boula, cunta hükümetini reddederek 'Cumhuriyet için Direniş Konseyi (CRR)' isimli bir siyasi hareket başlattığını duyurdu. Boula, halka saygılı askerlere isyana son verme çağrısı yaparken, cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin de tutuklanmasını talep etti. ECOWAS ise sürenin dolmasıyla beklenen askeri operasyonu başlatmadı.

Yayın Tarihi: 09.08.2023 08:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Nijer'de İsyancı Lider Boula, Cunta Hükümetini Reddederek Siyasi Hareket Başlattı

Boula'nın Cunta Hükümetini Reddeden Hareketi

Bir dönem isyancı Touareg grupların liderliğini yapan aynı zamanda eski Turizm Bakanı da olan Boula, cunta hükümetini reddeden 'Cumhuriyet için Direniş Konseyi (CRR)' isimli bir siyasi hareket başlattığını duyurdu. Halka saygılı askerlere isyana son verme çağrısı yapan Boula, cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin de tutuklanmasını talep etti.

CRR'nin Açıklamaları

Boula tarafından kamuoyuyla paylaşılan yazılı açıklamada, Nijer'in 26 Temmuz'da bir trajedinin kurbanı olduğu, ülkede toplumsal sorunlar ve terörle mücadelenin iyi gittiği bir dönemde cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin kişisel çıkarları uğruna kendisine duyulan güvene ihanet ettiği bildirildi. Cuntanın, arabuluculuk girişimlerini kategorik olarak reddettiğine, 'kitleleri manipüle ettiğine ve Wagner olarak bilinen savaş suçlularını' ülkeye çağırdığına işaret edildi.

CRR'nin Talepleri

CRR'nin, anayasal düzeni savunan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un görevine dönmesi için mücadele edecek siyasi bir hareket olduğu kaydedildi. Açıklamada, 'CRR, halka saygılı askerlere, bu isyana son verme ve General Tchiani'yi derhal tutuklamaları çağrısında bulunuyor.' ifadesi kullanıldı.

ECOWAS ve Süre Dolması

Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri operasyon başlatmadı.