Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nijer'de Askerî Cunta Başbakanlık Görevine Lamine Zeine'yi Atadı

Nijer'de askerî cunta başbakanlık görevine Lamine Zeine'yi atadı. Zeine, CNSP lideri General Abdurrahmane Tchiani tarafından başbakan olarak atandı. Nijerya Senatosu, asker gönderme talebini kabul etmediğini yalanladı. Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonuldu ve asker yönetime el koydu.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 06:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Nijer'de Askerî Cunta Başbakanlık Görevine Lamine Zeine'yi Atadı

Nijer'de Askerî Cunta Başbakanlık Görevine Lamine Zeine'yi Atadı

Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askerî cunta başbakanlık görevine Lamine Zeine'yi getirdi. Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Albay Amadou Abdramane, okuduğu bildiride, Zeine'nin, CNSP lideri General Abdurrahmane Tchiani tarafından başbakan olarak atandığını duyurdu.

Ülkesinde tanınan bir ekonomist olan 58 yaşındaki Zeine 2002'den 2010'a kadar Finans Bakanlığı yapmıştı. Zeine, son olarak Afrika Kalkınma Bankasının Çad temsilcisi olarak görev yapıyordu.

Nijer'e asker gönderilmesi talebi: Haber yalanlandı

Öte yandan, Nijerya Senatosu, Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun darbenin yaşandığı Nijer'e asker gönderme talebini kabul etmediğine dair haberleri yalanladı. Güney Ekiti Senatörü Yemi Adaramodu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tinubu'nun Senatoya Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) kararıyla ilgili bir 'bilgilendirme mektubu' gönderdiğini belirtti.

Senatonun ECOWAS kararını reddetmediğini bildiren Adaramodu, 'Tinubu bize sadece blokun (ECOWAS) diplomasiyi kullanma kararını iletti ve güç kullanımını son çare olarak gösterdi. Bu asla bir talep değildi.' dedi. Adaramodu, Tinubu'nun mektubunun alındığını ve 4 Ağustos'ta Senatoda özel oturumda görüşüldüğünü söyledi.

Nijerya Devlet Başkanı ve aynı zamanda ECOWAS Başkanı olan Tinubu'nn, 4 Ağustos'ta, Senatoya mektup yazarak Nijer'e askeri müdahale için destek istediğine dair haberler çıkmıştı. Haberlerde Senatonun Tinubu'nun talebini reddettiği belirtilmişti.

Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.