Myanmarlı Aktivist, UCM Savcılığının Adımlarını Yetersiz Buldu
İnsan hakları aktivisti ve soykırım uzmanı Maung Zarni, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığının, Myanmar askeri yönetiminin lideri Min Aung Hlaing hakkında yaptığı tutuklama talebinin önemli bir gelişme olduğunu ancak bu adımın Arakanlı Müslümanların (Rohingya) topraklarına geri dönüşü için yeterli olmadığını ifade etti.
Gerçek Adaletin Temel Şartları
Zarni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UCM Savcılığının Min hakkında verdiği tutuklama emrinin olumlu bir girişim olduğunu, ancak bunun tek başına bir milyondan fazla Arakanlı Müslüman’ın atalarının topraklarına güvenli bir şekilde geri dönüşü ve toplumlarını yeniden inşa etmesi açısından yetersiz kaldığını belirtti.
Gerçek adaletin sağlanması için üç temel şart belirten Zarni, "Öncelikle Arakanlı Müslümanların topraklarına güvenli dönüşü, topraklarını geri alma hakkı ve toplumlarını yeniden inşa etmeleri için gerekli imkanların sağlanması gereklidir. Bu unsurlar, onların ekonomilerini ve kültürel yapısını yeniden inşa etmelerini mümkün kılacaktır" dedi.
Siyasi ve Askeri Sorumluluklar
Zarni, soykırımın devlet eliyle yapıldığına dikkat çekerek, "Soykırımlar genellikle siyasi devletler ve rejimler tarafından gerçekleştirilir. Arakanlı Müslümanların durumu, soykırım dersi olarak gösterilecek bir örnektir" şeklinde konuştu.
Min Aung Hlaing’i, Myanmar’ın tarihindeki benzer figürlerle kıyaslayan Zarni, bu kişinin, soykırım için açıkça sinyaller vermiş olduğunu ve Myanmar’ın katliamcıları arasında yer aldığını vurguladı. "Soykırımla mücadele etmek, birkaç üst düzey komutanı yargılamakla çözülemez" dedi.
Toplumsal Ön Yargılar ve Uluslararası Destek Eksikliği
Zarni, Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerinin önündeki iki temel engelin, Myanmar toplumu ve uluslararası toplumun pasif tutumu olduğunu ifade etti. "Myanmar toplumu, Arakanlı Müslümanları kendi vatandaşları olarak kabul etmiyor, bu durum değişmelidir. Tüm toplulukların, onları kabul etmeleri gerekiyor" dedi.
Uluslararası toplumun da etkin bir koruma sağlamadığına dikkat çeken Zarni, "Bir milyon Arakanlı Müslüman, Bangladeş ve diğer ülkelerde yeterli koruma göremedi. Onlar, soykırım mağdurları olarak kabul edilmelidir" diye belirtti.
Çözüm Önerileri
Zarni, Arakanlı Müslümanlara mülteci statüsü verilmesi ve bölge ülkelerinin oluşturacağı bir konferansla çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Bu konferansın amacı, Arakanlı Müslümanların gönüllü bir şekilde topraklarına dönüşü olmalıdır. Uluslararası koruma gücü ile bu süreç desteklenmelidir" dedi.
Son olarak, Myanmar’daki durumu uluslararası müdahale için uygun gördüğünü belirtilen Zarni, bu müdahalenin, sadece birkaç komşu ülkenin ortak çabası ile yeterli olabileceğini sözlerine ekledi.
Myanmarlı insan hakları aktivisti ve soykırım uzmanı Maung Zarni, AA muhabirine, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığının Myanmar askeri yönetiminin lideri Min Aung Hlaing hakkındaki tutuklama talebinin olumlu ancak Arakanlı Müslümanların (Rohingya) topraklarına geri dönüşü için yetersiz olduğunu belirtti.
Myanmarlı insan hakları aktivisti ve soykırım uzmanı Maung Zarni, AA muhabirine, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığının Myanmar askeri yönetiminin lideri Min Aung Hlaing hakkındaki tutuklama talebinin olumlu ancak Arakanlı Müslümanların (Rohingya) topraklarına geri dönüşü için yetersiz olduğunu belirtti.