Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Myanmar'daki Cunta Yönetimi Mahkumlara Af Çıkardı

Myanmar'daki cunta yönetimi, 7 binden fazla mahkum için af çıkartarak cezalarında düşüşe gitti. Askeri darbenin bir parçası olarak iki yılı aşkın bir süre önce gözaltına alınan Aung San Suu Kyi (Ang San Su Çi) ve eski Devlet Başkanı Win Myint'in de cezalarında indirime gidildiği kaydedildi. İki ismin cezaevinden çıkartılarak ev hapsine alındığı belirtildi. Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Myanmar'ın bağımsızlık mücadelesine liderlik eden General Aung San'ın kızı olan Aung San Suu Kyi, henüz 2 yaşındayken babasını suikast sonucu kaybetti. Suu Kyi, on yıllar boyunca Myanmar'ı yöneten askeri güçlerin otoriter yönetimini eleştiren bir 'insan hakları aktivisti'

Yayın Tarihi: 01.08.2023 11:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Myanmar'daki Cunta Yönetimi Mahkumlara Af Çıkardı

Myanmar'daki Cunta Yönetimi Mahkumlara Af Çıkardı

Myanmar'daki cunta yönetimi, 7 binden fazla mahkum için af çıkartarak cezalarında düşüşe gitti. Askeri darbenin bir parçası olarak iki yılı aşkın bir süre önce gözaltına alınan Aung San Suu Kyi (Ang San Su Çi) ve eski Devlet Başkanı Win Myint'in de cezalarında indirime gidildiği kaydedildi. İki ismin cezaevinden çıkartılarak ev hapsine alındığı belirtildi.

Myanmar'daki Askeri Darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Arakanlı Müslümanların Katledilmesine Göz Yuman Aung San Suu Kyi Kimdir?

Myanmar'ın bağımsızlık mücadelesine liderlik eden General Aung San'ın kızı olan Aung San Suu Kyi, henüz 2 yaşındayken babasını suikast sonucu kaybetti. Suu Kyi, on yıllar boyunca Myanmar'ı yöneten askeri güçlerin otoriter yönetimini eleştiren bir 'insan hakları aktivisti' olarak tanındı. 1991 yılında ev hapsinde bulunduğu sırada Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 1989 ile 2010 arasında yaklaşık 15 yıl boyunca tutuklu kaldı. 2015 yılının Kasım ayında, lideri olduğu NLD ile Myanmar'ın 25 yıl sonraki ilk serbest seçimini kazandı.