Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mutfakta Kolaylık Sağlayan 15 Pratik Bilgi!

Mutfakta yükünüzü hafifletecek bazı pratik bilgiler, mutfakta geçirdiğiniz zamanı daha verimli hale getirebilir. İşte mutfakta verimliliği artıracak pratik tüyolar...

Yayın Tarihi: 01.10.2023 13:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mutfakta Kolaylık Sağlayan 15 Pratik Bilgi!

Mutfakta Kolaylık Sağlayan 15 Pratik Bilgi!

Mutfakta yükünüzü hafifletecek bazı pratik bilgiler, mutfakta geçirdiğiniz zamanı daha verimli hale getirebilir. Mutfağın sırlarını öğrenmek, işinizi her zaman daha kısada bitirmenizi sağlayacaktır. İşte mutfakta verimliliği artıracak pratik tüyolar…

Yemeklerle İlgili Pratik Bilgiler

Tohumları Hızla Ayıklama: Kabak ve salatalık gibi sebzelerin tohumlarını ayıklarken dondurma kaşığının keskin kenarını kullanarak işlemi hızlandırabilirsiniz.

Yağlı Yemekleri Düzeltme: Eğer pişirdiğiniz yemek fazla yağlı olduysa, buzdolabından aldığınız birkaç buz küpüyle yemeğin üzerini gezdirerek fazla yağı alabilirsiniz.

Meyve Soymanın Püf Noktası: Portakal ve limon gibi meyveleri kolay soyabilmek için önceden mikrodalgada 20 saniye kadar bekletin.

Yumurtayı Kolay Soymanın Sırrı: Haşlanmış yumurtanın kabuğunu kolayca soyabilmek için pişirirken suyuna bir miktar soda veya sirke ekleyin.

Narenciye Suyunu Verimli Kullanma: Limon ve portakal gibi narenciyelerden daha fazla su alabilmek için buzdolabından çıkarıp, mikrodalgada 15-20 saniye ısıtın.

Yumuşak Peyniri Rendeleme: Yumuşak peyniri rendelerken kolaylık için öncesinde yarım saat dondurucuda bekletin.

Soğan Doğrarken Göz Yaşartmaması İçin: Soğanı doğramadan önce 30 dakika dondurucuda bekletin, böylece göz yaşartmayacaktır.

Makarna Kaynatırken Taşmaması İçin: Makarnayı kaynatırken tencerenin taşmaması için üzerine bir tahta kaşık koyun.

Pratik Topkek Kalıpları: Eğer topkek kalıplarınız yoksa, yağlı kağıdı muffin tepsisine yerleştirerek pratik kalıplar elde edebilirsiniz.

Pişmiş Yiyecekleri Doğru Isıtma: Pizzayı veya diğer yiyecekleri mikrodalgada ısıtırken yanına bir bardak su koyarak yiyeceklerin kurumasını önleyebilirsiniz.

Saklama İle İlgili Pratik Bilgiler

Yeşillikleri Taze Tutma: Yeşillikleri buz kalıplarına yerleştirerek üzerini su veya zeytinyağıyla doldurup dondurabilirsiniz.

Kabuklu Fıstıkları Koruma: Kabuklu yiyecekleri taze tutmak için dondurma yöntemini kullanabilirsiniz.

Temizlik İle İlgili Pratik Bilgiler

Tencerelerin Doğru Temizliği: Tencerelerin paslanmaması için düzenli olarak sofra tuzu kullanarak temizleyin.

Ellerdeki Kokuyu Giderme: Ellerinizdeki sarımsak veya soğan kokularını gidermek için sofra tuzu veya limon kullanabilirsiniz.

Metal Eşyaların Parlaklığı: Metal mutfak eşyalarını parlaklaştırmak için bir gece sirke ve su karışımında bekletebilirsiniz.

Tahta Kaşıkların Bakımı: Tahta kaşıkların yeni görünümünü korumak için suda kaynatıp, güneşte kurutun.

Doğrama Tahtasının Temizliği: Doğrama tahtalarından kalan kokuları ve lekeleri gidermek için sofra tuzu ve limon kullanabilirsiniz.

Tarif Defterinin Korunması: Mutfakta tarif kitabınızı korumak için yanında bir pantolon askısı bulundurarak sayfaları sabit tutabilirsiniz.

Bu bilgiler ışığında, mutfakta daha verimli ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Herkese afiyet olsun!

MAKARNA YAPMAK İÇİN UZUN ZAMANA İHTİYACINIZ YOK

Mutfakta kullanabileceğiniz püf noktalardan ilki daha hızlı makarna yapmak isteyenlere gelsin. Genel olarak derin bir tencerede yapılan makarnayı, tencere yerine tavada yapmayı hiç denediniz mi? Zira yüzeyi daha geniş olan tava tabanı daha hızlı ısındığı için suyu daha hızlı kaynatır. Bu da makarnayı daha kısa sürede yapmanızı sağlar. Aynı şekilde makarnayı tek kişi tüketeceğiniz zamanlarda ocak çalıştırmadan makarna yapabileceğinizi bilmek de işinize yarayabilir. Isıya dayanıklı bir kap içerisinde makarnayı mikrodalgaya atarsanız sadece birkaç dakika içerisinde makarnanın piştiğini göreceksiniz.

SOĞANLARI ÖNCEDEN HAZIRLAYABİLİRSİNİZ

Her yemeğin ana malzemesi olan soğan, mutfakta belki de en çok kullanılan sebzelerden biri. Ancak her yemek öncesi soğan doğramak zorunda kalmak en az birkaç dakikanızı alacağı için yemek yapma sürecini uzatabilir. Bunun yerine boş bir zamanınızda soğanları doğrayarak buzluğa atabilirsiniz. Eğer yeşil soğanları daha uzun süre kullanmak isteyenlerdenseniz, bunun için ise yine yeşil soğanları doğramak ve bir su şişesi içerisine koyarak 3 aya kadar saklamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca kesme tahtasının kaymasını engellemenin en kestirme yolunun altına ıslak bir kâğıt havlu koymak olduğunu da söyleyelim.