11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda Özgürlük ve Kalkınma Konuşuldu
İstanbul'da gerçekleştirilen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nın ikinci gününde "Çoğunluğu Müslüman Ülkelerde Özgürlük ve Kalkınmanın Ölçümü" başlıklı oturum düzenlendi.
Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle yapılan etkinlikte, son oturumun başkanlığını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Büşra Sönmez üstlendi.
Oturumun Konuşmacıları ve Temaları
Oturumda; Dr. Edo Ömerçevic (Uluslararası Saraybosna Üniversitesi), Doç. Dr. Özgür Kanbir (Giresun Üniversitesi) ve Dr. Jani Kinnunen (Abo Akademi Üniversitesi) konuşma yaptı.
Ömerçevic, "İslam ve Özgürlük Endeksi 2024" başlıklı sunumunda, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ve gözlemci ülkelerindeki dini, siyasi ve ekonomik özgürlük endekslerini değerlendirdi. Ömerçevic, bu ülkelerde en iyi göstergelerin ekonomi alanında, en kötü olanların ise siyaset alanında yer aldığını belirtti.
Kanbir ise "İslam ve İktisadi Gelişme: İslami Kalkınma Endeksi Ne Diyor?" konulu çalışmasında "İslami değerlerin ekonomik gelişmeyi desteklediğini" öne sürdü. Ayrıca, Müslümanların tarih boyunca ilim alanında önemli katkılarda bulunduğunu ve 1850'li yıllardan itibaren bazı zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti. 2018 verilerine göre, İİT ülkelerinin sosyal dayanışma ve suç oranı gibi alanlarda dünya ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
Kinnunen ise çoğunluğu Müslüman ülkelerdeki sosyopolitik dinamiklerin kendine özgü olduğunu dile getirdi. Oturumun ardından konferans sona erdi.
İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansının ikinci gününde "Çoğunluğu Müslüman Ülkelerde Özgürlük ve Kalkınmanın Ölçümü" başlıklı oturum yapıldı. Oturumda, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Ekonomi ve İşletme Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Edo Ömerçevic konuşma yaptı.