Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Muharrem Ayı ve Aşure Günü: Tarihleri ve Önemi

Muharrem Ayı ve Aşure Günü için geri sayım başladı. İslam dünyasında oruç tutma, aşure pişirme ve Kerbela şehitlerini anma gibi önemli ibadetler gerçekleştirilir. 2023 Muharrem Ayı 19 Temmuz'da başlayacak ve Aşure Günü ise 28 Temmuz'da kutlanacak.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 02:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Muharrem Ayı ve Aşure Günü: Tarihleri ve Önemi

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

Muharrem Ayı ve Aşure Günü için artık geri sayıma geçildi. İslam dünyasında bu ayda tutulan oruçlar, pişirilip dağıtılan aşureler ve Kerbela'da Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin ile beraber ailesi ve yanında bulunanlardan şehit olanların yad edilmesi başlıca ibadetlerin arasındadır. İşte, bu özel tarihlere dair bilinmesi gerekenler...

2023 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Muharrem ayı 2023 yılında 19 Temmuz Çarşamba günü başlıyor. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günüdür. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. gününde idrak edilen Aşure Günü bu yıl, 28 Temmuz 2023 tarihine denk geliyor.

MUHARREM AYINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ HADİSELER

  • Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi
  • Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi
  • Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması
  • Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması
  • Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması
  • Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi
  • Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması
  • Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması
  • Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi

Son günlerde Muharrem ayının tarihine yönelik araştırmalar başladı. Aşure gününü de içerisinde barındıran Muharrem ayının birinci günü oruç tutmak ve aşure gibi ritüelleri yerine getirmek isteyen vatandaşlar, tarih araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, 2023 Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? Müslümanlar tarafından Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı için kısa bir süre kaldı. Kur'an-ı Kerimde kıymet verilen dört aydan biri olan Muharrem ayı, Temmuz ayında idrak edilecek. Öte yandan Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir.