Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

MTA Tarafından Güncellenen Diri Fay Hatları Haritası Yayınlandı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen diri fay hatları haritası yayınlandı. Bolu, 1. derece riskli bölgede yer aldı. Türkiye'de toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Diri faylar hala aktif bir şekilde kayaların kaymasına veya yer değiştirmesine neden oluyor. Ayrıca, 1., 2., 3. derece ve en az riskli deprem bölgeleri de açıklandı.

Yayın Tarihi: 07.10.2023 12:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

MTA Tarafından Güncellenen Diri Fay Hatları Haritası Yayınlandı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen diri fay hatları haritası yayınlandı.

Bolu, 1. derece riskli bölgede yer aldı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 50 bin 96 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 107 bin 204 kişi de yaralanmıştı.

Depremin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) resmi sitesindeki diri fay haritası güncellendi. Yenilenmiş haritada 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde bulunuyor. Haritada 485 diri fay hattı bulunuyor. Bu fay hatları 5,5 üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahip.

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Diri fay ise bu çatlakların hala aktif bir şekilde kayaların kaymasına veya yer değiştirmesine neden olan faylardır.

Bolu, 1. derece riskli bölgede yer aldı. Aynı zamanda Gerede ve Yeniçağa ilçelerimizde listede yer alıyor.

1., 2., 3. Derece ve En Az Riskli Deprem Bölgeleri Açıklandı

Birinci dereceden deprem bölgesi olan iller: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece deprem bölgesi olan iller: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece deprem bölgesi olan iller: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler: Deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.