Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mossad Direktörü Barnea, Roma'da Gazze İçin Görüşmelere Katıldı

İsrail'in üst düzey yetkilileri, Gazze'de ateşkes ve esir takası için Roma'da müzakerelerde bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 10:45
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 10:45

Mossad Direktörü Barnea, Roma'da Gazze İçin Görüşmelere Katıldı

Mossad Direktörü Barnea, Roma'da Ateşkes Görüşmelerine Katıldı

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerine katılmak üzere Roma'ya seyahat etti. Barnea'nın yanı sıra, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de bu görüşmelere iştirak ediyor.

Görüşmelerin Önemi ve Arka Planı

Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Barnea liderliğindeki müzakere heyeti, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes ve esir takası konularını görüşmek amacıyla Roma'ya ulaştı. Bu görüşmelerin gerçekleştiği zaman dilimi, Golan Tepeleri'ndeki füze saldırısında hayatını kaybedenlerin ve bölgede tırmanan gerilimlerin gölgesinde kaldı.

Görüşmeler sürerken, İsrail ordusu Gazze'deki saldırılarını artırma kararı aldı. Bu durum, daha önce "güvenli bölge" olarak ilan edilen alanlara zorla tahliye emirlerinin gönderilmesiyle gündeme geldi. 27 Temmuz'da Han Yunus ve Deyr el-Belah'taki saldırılarda 54 Filistinli yaşamını yitirdi.

Uzun Süredir Devam Eden Müzakereler

İsrail'in 7 Ekim tarihinde Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların durdurulması için müzakereler uzun bir süredir devam ediyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre, güvenlik teşkilatları ve istihbarat birimleri, anlaşma yapılması yönünde görüş bildirmişti. Ancak Başbakan Benjamin Netanyahu'nun hükümetindeki aşırı sağcı koalisyon ortakları, anlaşmaya destek vermekte isteksiz davranıyor.

Son haftalarda esir takası müzakerelerinin daha da önem kazandığını vurgulayan Netanyahu, Gazze'nin Mısır sınırındaki İsrail işgalinin muhtemel bir anlaşmanın şartlarından biri olduğunu belirtmişti.

Çatışmaların Ardındaki Gerilim

İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Mescid-i Aksa ve diğer kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" amacıyla 7 Ekim 2023'te geniş çaplı bir saldırı düzenledi. Saldırılar sonucunda İsrail, 1200 vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. Gazze'ye düzenlenen saldırılarda ise Filistin tarafında 39,258 kişi yaşamını yitirdi, birçok insan yaralandı. İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana 683 askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Görüşmeler devam ederken, çatışmaların sona ermesi bekleniyor. İnsanların güvenliği için yapılan bu müzakerelerin, bölgedeki gerginliği azaltması umulmaktadır.