Türk Akademisi'nin Elde Ettiği Bulgular
Türk Akademisi, Moğolistan’da bulunan Nomgon-2 Anıt Külliyesi’nin Göktürk dönemine ait olduğunu doğruladı. Bu anıtın, İkinci Türk Kağanlığı’nın kurucusu İlteriş Kutlug Kağan’a ithaf edilmiş olabileceği ifade ediliyor.
Kazı Çalışmaları 2019'dan Beri Devam Ediyor
Kazakistan’ın başkenti Astana merkezli Türk Akademisi, Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ile ortaklaşa 2019 yılından bu yana Moğolistan’ın Arhangay bölgesindeki Nomgon Vadisi’nde arkeolojik kazı yapıyor.
Önemli Yazıtların Keşfi
Açıklamada, 2022 yılında yapılan kazılar sonucunda, İlteriş Kutluğ Kağan’ın anıtı ve yazıtının üst kısmının bulunduğu belirtildi. Yazıt, Göktürk yazısıyla kazınmış 12 satırlık bir metin ile Soğdca yazılmış 6 satırlık bir metni içermektedir. Bu bulgular, anıtın bir kağanın onuruna yapıldığına dair bilimsel veriler sunuyor.
Yazıtın Okuması Devam Ediyor
2023 yılında yazıtın alt kısmının da okunması sağlandı fakat bu kısmın önemli ölçüde tahrip olduğu vurgulandı. 3. satırdan itibaren bazı cümlelerin okunabildiği, özellikle 4. satırda “Türk” kelimesinin yer aldığı ifade edildi.
Çinçe Metin ve Ortak Çalışmalar
Açıklamada, yazıtta yer alan Çince metin üzerine çalışmak için İç Moğolistan Üniversitesi’nden uzmanların devreye girdiği bildirildi. Türk Akademisi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, Nomgon Vadisi’nde diğer arkeolojik kazı çalışmalarını sürdürecektir.
Tarihsel Önemi
Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kutluğ Kağan'a ait bu yazıt, Türk isminin ilk kez geçtiği metinlerden biri olarak ve Göktürk döneminin en eski yazılı eseri olarak değerlendirilmektedir.
Türk Akademisi, Moğolistan’ın Nomgon-2 Anıt Külliyesi’nin Göktürk dönemine ait olduğunu ve büyük olasılıkla İkinci Türk Kağanlığı’nın kurucusu İlteriş Kutlug Kağan’ın onuruna inşa edildiğini doğruladı.
Türk Akademisi, Moğolistan’ın Nomgon-2 Anıt Külliyesi’nin Göktürk dönemine ait olduğunu ve büyük olasılıkla İkinci Türk Kağanlığı’nın kurucusu İlteriş Kutlug Kağan’ın onuruna inşa edildiğini doğruladı.