Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mısır'dan Lübnan ve Gazze'ye Acil Çağrı

Mısır, Lübnan'daki gerginliğin tırmanmaması için uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu. Gazze'de ateşkes önerildi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 17:55
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 17:55

Mısır'dan Lübnan ve Gazze'ye Acil Çağrı

Mısır'dan Lübnan'a Kritik Uyarı

Mısır, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nden gelen saldırılar sonrası, Lübnan'da yeni bir çatışma bölgesi açılmaması için uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti.

Bölgesel Çatışmaların Önlenmesi

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Lübnan'da yeni bir savaş cephesi açılması, bölgeyi kapsamlı bir savaşa sürükleyebilir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Lübnan'ın desteklenmesi ve savaş tehlikesinden korunma gerekliliği vurgulandı.

Uluslararası etkili güçler, çatışmanın genişlemesinin sonuçlarına dikkat çekerek hızla müdahale etmelidir.

Gazze'de Ateşkes Çözümü

Ayrıca, Mısır, Gazze'de en kısa sürede acil ve kapsamlı bir ateşkese varılması gerektiğinin altını çizdi.

Golan Tepeleri'nde Meydana Gelen Saldırı

İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısında, 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, 35 kişi yaralandı.

İsrail ordusu, roketin Lübnan'ın güneyinden ateşlendiğini ve bu durumdan Hizbullah'ı sorumlu tuttu. Ancak Hizbullah, saldırıyla bağlantılarının olmadığını açıkladı.

İsrail'in Tepkisi

Binyamin Netanyahu, İsrail'in bu saldırıyı karşılıksız bırakmayacağını belirtti ve Hizbullah'ın daha önce ödemediği ağır bir bedel ödeyeceğini ifade etti.

Füze Saldırısındaki İddialar

Öte yandan, saldırıdan hemen önce bölgedeki uyarı sirenlerinin çaldığı ve füzenin İsrail ordusuna ait Demir Kubbe hava savunma sisteminden geldiği iddiaları ortaya atıldı. Bir bölge sakini, patlamanın gerçekleşmesinden hemen önce sirenin çaldığını bildirdi.

BMGK'nın 1701 Sayılı Kararı

BMGK'nın 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tan geri çekilmesini ve bu bölgenin yalnızca Lübnan ordusu ile UNIFIL güçleri tarafından silahsızlandırılmasını öngörmektedir. Ayrıca, bölgede Hizbullah'ın güçlü askeri nüfusunun hakimiyeti devam etmektedir.