Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Tehditleri

Mikroplastikler, inme ve kalp krizi riskini artırarak sağlık sorunlarına neden oluyor. Uzmanlar toplumda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguluyor.

Yayın Tarihi: 12.09.2024 10:34
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024 10:34

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Tehditleri

Mikroplastikler ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Yapılan araştırmalara göre, bu küçük parçacıklar vücuda girerek kalp krizleri ve inmeleri tetikleyebiliyor.

Mikroplastikler Nereden Geliyor?

Prof. Altay, günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız plastik malzemelerin, mikro boyutlara bölünerek gıda, hava ve cilt teması yoluyla vücuda geçtiğini vurguladı. "Yediğimiz yemeklerin ambalajlarından, içtiğimiz su şişelerine kadar birçok yerde plastiklerle karşı karşıyayız. Bu durum her geçen gün artmakta," diyerek durumun ciddiyetine işaret etti.

Bilimsel Araştırmaların Buluntuları

Araştırmalara göre, şah damarı tıkanıklığı tedavisi gören hastalardan elde edilen veriler, mikroplastiklerin varlığını gösteriyor. New England Journal of Medicine'da yayımlanan bir çalışmada, 257 hastanın damarlarından çıkarılan materyallerin %58'inde mikroplastik bulgularına rastlandığı açıklanmıştır.

Prof. Altay, "Mikroplastik içeren hastalar, içermeyenlere göre 3 yıl boyunca yapılan takipte 4.5 kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm riski taşımaktadırlar," diyerek bu durumun hapşırık yaratacak kadar ürkütücü olduğunu ifade etti.

Plastikten Uzak Durmanın Önemi

"En derin denizlerden, Everest Dağı'na kadar uzanan plastik kirliliği, artık doğrudan sağlık sorunlarına yol açıyor. Bireysel ve yönetsel düzeyde plastik kullanımı azaltılmalı ve çevre koruma bilinci artırılmalıdır," diyerek çözüm önerilerini sıraladı.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.