Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mikrodalgaya Atılan Yumurta ve Diğer Besinlerin Zararları

Uzmanlara göre mikrodalgaya atılan yumurta, cilt ve göz sağlığı oldukça zararlı. TikTok kullanıcıları tarafından yayılan 'yumurta patlaması' trendi göz doktorları tarafından riskli olarak değerlendiriliyor. Ayrıca mikrodalgada ısınmaması gereken diğer besinler de bulunuyor.

Yayın Tarihi: 02.08.2023 13:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mikrodalgaya Atılan Yumurta ve Diğer Besinlerin Zararları

Uzmanlara göre mikrodalgaya atılan yumurta, cilt ve göz sağlığı oldukça zararlı.

Yumurta, fırına girdiğinde açığa çıkan buhar bulutu, daha sonrasında büyük bir patlamaya sebebiyet verebilir. Bazı TikTok kullanıcıları, haşlanmış yumurtayı kasten dilimleyerek mikrodalgaya atıyor ve oluşan buhar bulutunu sosyal medyada takipçileriyle paylaşıyor. 'Yumurta patlaması' da denen bu etki, göz doktorları tarafından riskli olarak değerlendirildi. Michigan Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Grace Wang, ''Sosyal medyanın oyununa gelip bunu sakın denemeyin, çünkü geri dönülmez sonuçlar doğurabilir. Mutfakta, yüzünüzü dağıtacak kadar büyük patlamalar meydana gelebilir. Patlamanın etkisiyle sıcak buhar ve aşırı ısınmış yumurta yüzünüze çarpabilir ve ağır yanıklara neden olabilir. Bu yanıklar gözlerinizde kalıcı hasarlara yol açabilir'' dedi.

Dr. Wang, bu tür yaralanmaların gözün önündeki dokuyu onarmaya yardımcı olan hücrelere de zarar verebileceğini söyledi. Royal Pharmaceutical Society'nin eski başkanı Thorrun Govind, Yanıklar ve göz hasarları kolayca onarılabilecek şeyler değil. İnsanların bunu yapmayı düşünmesini bile son derece endişe verici buluyorum'' dedi.

TikTok kullanıcılarının yumurta patlamasını kayda aldıkları videolar, milyonlarca kişi tarafından izleniyor. Mikrodalgaya atılmaması gereken diğer besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, işlenmiş et ve kırmızı acı biber de bulunuyor. Yeşil yapraklı sebzeler, mikrodalga fırına atıldıklarında elektriklenme ve kıvılcımlanma gerçekleşebilir. Bu durum sebzenin tadını bozduğu gibi vitaminini de azaltır. Yapılan araştırmalara göre, mikrodalgada ısınan işlenmiş et ürünlerinde kolesterol oksitlenmesi meydana geliyor. Bu oksitlenme, kalp krizi riskinin artmasına neden oluyor. Biberleri mikrodalgada ısıttığınızda içindeki kapsaisin maddesi ortaya çıkıyor. Kapsaisin maddesi, bilinen en acı maddelerden biridir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi ürünlerin su oranları düşük olduğu için mikrodalga fırında ısıtmak pek işe yaramayabilir. Çünkü yeterince ısınmayacaklardır. Pirincin içinde bulunabilecek tehlikeli bakteriler, mikrodalga fırın yardımıyla ölmeyebilir. Bu da gıda zehirlenmelerine yol açabilir.