Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mide Asidini Engellerken Demansa Neden Olabiliyor

Reflü ve gastirit önleyici ilaçlar kontrolsüz kullanıldığında demans riskini artırabiliyor. Minnesota Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre uzun süreli mide asidi ilacı kullanımı demansa yakalanma riskini yüzde 33 artırıyor. Mide ilaçlarının bağırsak yapısını bozması beyin sağlığını olumsuz etkileyerek demans ve alzheimer gibi hastalıkların temelini oluşturuyor. Ayrıca ilaçların damarlardaki bozukluklar ve iltihaplanmalara yol açması da demans riskini artırıyor. Demansın önüne geçmek için kontrollü ilaç kullanımı, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, zihinsel aktivitelerin teşviki ve düzenli sağlık takibi önemli önlemler arasında yer alıyor.

Yayın Tarihi: 12.09.2023 16:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mide Asidini Engellerken Demansa Neden Olabiliyor

Mide asidini engellerken demansa neden olabiliyor: Kontrolsüz kullanılan mide ilaçları

Reflü ve gastirit önleyici çeşitli ilaçlar demans riskini artırıyor. Minnesota Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre 4.5 yıldan fazla mide asidi ilacı kullanan kişilerin demansa yakalanma riskinin yüzde 33 daha fazla olduğu belirtiliyor. Mide asidi rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullanan insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Yapılan araştırmaya göre mide rahatsızlıklarının beslenme alışkanlığı ile doğrudan ilişkisi bulunuyor. Bu doğrultuda mide ilacı kullanım alışkanlıklarının uzun süreli olması ise tehlikeli hastalıklara davetiye çıkartıyor. Uzun süreli kullanımlarda kalsiyum emilimi yavaşlıyor bu yavaşlama ise demans riskini artırıyor.

BAĞIRSAK YAPISINDA BOZULMA İLE BAŞLIYOR

Yapılan araştırmalar mide asidi ilaçlarının bağırsak yapısını bozmasıyla hastalık sürecinin başladığını belirtiyor. Bağırsak yapısındaki floranın bozulması ise beyin sağlığında olumsuz gelişmelere neden oluyor. Beyin sağlığında olumsuz yöndeki gelişmeler demans ve alzaymır gibi hastalıkların temelini oluşturuyor. Ortaya çıkan bulgular uzun sürelerde ortaya çıkıyor.

YÜZDE 33 DAHA FAZLA

Elde edilen sonuçlara göre 4,4 yıldan uzun bir süre mide ilacı kullananlarda demans riski yüzde 33 daha yüksek seyrediyor. İlacı kullanan 585 kişide demans geliştiği belirtiliyor. Oranlar ilacı kullanmayan veya çok ender kullanan insanlara kıyasla çok fazla olduğu dikkat çekiyor. Mide ilacı kullanımına bağlı demans gelişiminin biyolojik nedenleri kesin olarak bilinmese de sağlıklı bağırsak florasını olumsuz etkilediği dolaylı olarak da beyin sağlığına zarar verdiğini kanıtlar nitelikte.

ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR DA LİSTEDE

Araştırmacılar bağırsak mikrobiyotasının bozulmasını Alzheimer'e bağlayan spesifik metabolik yolların bulunduğunu düşünüyor. Araştırma ekibine göre mide asidi önleyicilerine bağlı demans riskindeki artış, damarlardaki bozukluklardan ve iltihaplanmalardan da kaynaklanabiliyor olabilir. Çünkü ilaçların bu yan etkileriyle damar hastalıklarına, felce ve kronik böbrek hastalığına da yol açabileceği kuşkusu bulunuyor. Ve araştırmalar bu hastalıklara sahip olan hastalarda demans riskinin ileri boyutta arttığını gösteriyor. Bu hastalıkların önüne geçebilmek içinse özellikle kullanılacak olan ilacın uzun süreli yan etkilerini araştırmak gerekiyor.

DEMANSIN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR

Raştırmaya göre demans oluşumunda etkili olan ilaçların kontrollü ya da hiç kullanılmaması gerekiyor. Ayrıca dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, fiziksel aktiviteyi yaşam tarzınızın bir parçası haline getirmek, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak hastalığın önüne geçebilecek etkenler olarak sıralanıyor. Zihinsel aktiviteleri teşvik etmek, bulmaca çözmek, kitap okumak, yeni beceriler öğrenmek demansa karşı etkili yöntemler olarak biliniyor. Hipertansiyon, diyabet ve diğer kronik sağlık sorunlarınızı düzenli olarak takip etmek ve tedavi edilmelerine yardımcı olmak. Düzenli doktor muayenelerine gitmek ve gerekli sağlık taramalarını yaptırmak da alınacak önlemler arasında. Demansın erken teşhis edilmesi, ilerlemesini yavaşlatmak veya semptomları yönetmek için en etkili yöntem olarak dikkat çekiyor.