Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Microsoft ve Sega Satın Alma Söylentileri

Microsoft ve Sega arasında satın alma söylentileri devam ediyor. Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alma girişimi ve Sega'nın Xbox ile olan ilişkisi bu söylentileri güçlendiriyor. Ancak Sega'nın COO'su Shuji Utsumi, şirketin satılık olmadığını ve hala Sega Sammy Holdings'e bağlı olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 03.07.2023 07:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Microsoft ve Sega Satın Alma Söylentileri

Microsoft ve Sega Satın Alma Söylentileri

Bu söylentilerden bazıları, oyun endüstrisindeki genel bir konsolidasyon eğilimi nedeniyle ortaya çıktı. Microsoft, en büyük balıklardan biri ve sağlam bir geliştirici ve yayıncı olarak kalmasına rağmen Sega'nın oyun tahtının zirvesine oturmasından bu yana uzun yıllar geçti. Ayrıca, Microsoft ile Activision Blizzard arasındaki olası birleşme, FTC'nin sürmekte olan bir antitröst davası açmasına yol açtı.

Geçtiğimiz yıl Microsoft, Activision Blizzard firmasını satın almak için işlemlere başladığını duyurmuştu. Bahsi geçen satışın, devasa bir birleşme olması birçok ülkede soruşturmalara ve davalara neden oldu. Bu doğrultuda ABD’nin Federal Ticaret Komisyonu, birleşmenin oyunculara ve sektöre zarar verebileceğini belirterek satışın durdurulması için Microsoft’a dava açmıştı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen davada birçok belge ve ifade, oyun dünyasının gizli bilgilerini gözler önüne serdi.

Microsoft ve Sega Arasındaki İlişki

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen davada delil olarak mahkemeye sunulan belgeler, Microsoft hakkında ilginç bilgiler gözler önüne serdi. Bu belgelerden biri ise Kasım 2020’de Xbox Başkanı Phil Spencer’ın Microsoft CEO’su Satya Nadella ve Microsoft CFO’su Amy Hood’a attığı e-posta oldu. Bu e-postaya göre Spencer, Microsoft’un Sega’yı satın almasının iyi bir fikir olduğunu ve firmanın oyun kütüphanesinin Xbox Game Pass’i zenginleştirebileceğini belirtmiş. 2021'den kalan bir belge de firmanın bir noktada Sega'yı satın almak istediğini doğrular nitelikte.

Sega'nın Durumu

Sega’nın COO görevini üstlenen Shuji Utsumi, firmanın satılık olmadığını ve Sega’nın hala Sega Sammy Holdings’e bağlı olduğunu Bloomberg’e açıkladı. Buna rağmen Utsumi, geçtiğimiz yıllarda olası bir birleşme için Microsoft ile görüşüp görüşmedikleri hakkında bir yorum yapmadı. Ancak Utsumi, Sega’nın Microsoft ile muhteşem bir ilişki içerisinde olduğunu belirtti. Firmanın Yakuza ve Persona serisini Xbox konsollarına getirmesi de zaten bu ilişkinin başarısını doğrular nitelikte.