Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meyveli Sütler Çocuklar İçin Tehlike Saçıyor

Türkiye’de ve dünyada market raflarında bulunan ve ambalajındaki görsellerle çocukların dikkatini çeken meyveli sütler, çocuklar için tehlike saçıyor. Uzmanlar ise çocukların meyveli yerine sade süt içmelerini tavsiye ediyor. Meyveli sütlerin içindeki meyve oranlarına bakıldığında sütlerin tabiri caizse şekerli su olduğu anlaşılıyor. Ürünlerde yüzde 4,5 oranında ilave şekerin yanı sıra aroma verici tatlandırıcı ürünler de kullanılıyor.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 22:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Meyveli Sütler Çocuklar İçin Tehlike Saçıyor

Beslenme çantasına meyveli süt koyan aileler dikkat! Meyveli sütler çocuklara tehlike saçıyor!

Türkiye’de ve dünyada market raflarında bulunan ve ambalajındaki görsellerle çocukların dikkatini çeken meyveli sütler, çocuklar için tehlike saçıyor. Uzmanlar ise çocukların meyveli yerine sade süt içmelerini tavsiye ediyor.

Hazır gıda ve içecek sektörü son yıllarda oldukça büyüdü. Ticaretteki asıl amaç ‘satmak’ üzerine inşa edildiği için, gerek ürünlerin ambalajlarında gerekse de reklamlarda o ürünlerin alıcılığını artırmak için pek çok çalışma yapılıyor. Çocuklar için üretilen ve genelde okullardaki beslenme çantalarında kullanılan meyveli sütler için de aynı çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Meyveli Sütlerdeki Tatlandırıcı Oyunu

Raflarda gördüğümüz meyveli sütler çocukların vazgeçilmez içeceklerinin başında geliyor. Sütlerin ambalajlarındaki görsel resimler ve ambalajlardaki renkler ise çocukların dikkatini çekmeye yetiyor. Ambalajların üzerinde ‘meyveli’ ibaresi ile satılan sütlerin içindeki meyve oranlarına bakıldığında sütlerin tabiri caizse şekerli su olduğu anlaşılıyor. Çünkü firmalar, sütlerin içine meyve yerine tatlandırıcı ve meyve püreleri koyuyor. Dolayısıyla insanlar çocukları için süt aldıklarını sanırken, aslında şeker ve aroma vericilerle tatlandırılmış sütlü endüstriyel bir içecek almış oluyor.

Ürünlerin Etiket Verileri Şoke Etti

Çoğu zaman çocuklarımıza aldığımız sütlerin ambalaj etiketleri incelendiğinde gerçekler ortaya çıktı. İnternette paylaşılan bir bilgi videosunda ele alınan meyveli süt ambalajlarındaki etikette, aslında sütün içinde meyve değil, binde bir oranında meyve püresi olduğu görüldü. Ayrıca ürünlerde yüzde 4,5 oranında ilave şekerin yanı sıra aroma verici tatlandırıcı ürünler de kullanılıyor. Ürünlerin içindeki bu veriler, ambalajlardaki görselle ve reklamlarla birleştirildiğinde çocukların dikkatini çekmek çok basit hale geliyor.