Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meyve Ağaçlarının Sonbaharda Dikimi ve Bakımı

Meyve ağaçlarının sonbaharda dikimi ve bakımı hakkında bilgiler. Fidan seçimi, dikim işlemi ve sonbahar ekiminin avantajları.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 12:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Meyve Ağaçlarının Sonbaharda Dikimi ve Bakımı

Fidan Seçimi ve Dikim İşlemi

Fideler gelişmiş bir kök sistemine sahip, büyümüş ve güçlü olmalıdır. Kök veya dallar zarar görmüşse, uzmanları sağlıklı bir yere budama yapılmasını önerir. Kökler kuru olmamalıdır. Böyle bir ağaç kök salmayabilir. Fidenin ana kökü en az otuz beş santimetreye ulaşmalıdır. Ondan birçok küçük dal gelmelidir. Fideleri kuru köklü eski haline getirmek için, birkaç gün suya veya inek gübresi ve kil içeren bir kaba konulmaları gerekir.

Ağaç Dikimi

Ağaç dikmek çukur kazmakla başlar. Toprağın üst ve alt katmanları yerleştirilmelidir. Delik, kök boğazı yerden beş santimetre yukarıda olacak şekilde olmalıdır. Girintinin genişliği, kökün çapının bir buçuk ila iki katıdır. Kaldırılan humus ile karıştırılmalıdır. Bir fide için bir kova karışım gereklidir. Humusa iki yüz gram süperfosfat ve kırk gram ilave edilmelidir, bu gübreler mevcut değilse, odun külü ile değiştirilebilirler. Dikimden önce, çukur derinliğin üçte ikisi gübre ile kapatılmalı ve içine bir kazık sabitlenmelidir. Daha sonra kökün içine yerleştirilmesini ve gübre ile karıştırılmış toprağın geri kalanıyla doldurulmasını öneririz.

Sonbahar Ekiminin Avantajları

Sonbahar ekimi, diğer mevsimlere göre daha avantajlıdır. Sonbaharın başlangıcı ekim malzemesi açısından zengindir. Özel bakım sonbahar ekiminden sonra gerekli değildir. Bir sulama yeterlidir. Daha sonra, toprağı kendileri nemlendireceklerdir. Eğer bir kök sistem ekim sırasında fide kırıldı, daha sonra kış aylarında yaralar iyileşecek ve emme dalları büyüyecek.