Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mevduat Faizleri Yükseldi! Kur Korumalı Mevduattan Kaçan Kaçana...

Mevduat faizlerindeki yükseliş sürüyor. Merkez Bankası'nın faiz politikası sonucunda mevduat faizleriyle ticari kredi faizleri aynı seviye buluştu. Ticari kredi faizleri ile mevduat faizleri aynı oranda yükseldi. 3 aylık mevduat faizi 45.21 seviyesinde. Reel sektöre TL kredi akışı yeniden başladı. Bireysel krediler artıyor.

Yayın Tarihi: 09.10.2023 17:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mevduat Faizleri Yükseldi! Kur Korumalı Mevduattan Kaçan Kaçana...

Mevduat Faizlerinde Yükseliş Sürüyor

Merkez Bankası'nın faiz politikası sonucunda mevduat faizleriyle ticari kredi faizleri aynı seviye buluştu. 3 aylık mevduat faizlerinin ortalaması bir önceki haftaya göre yükseldi.

Mevduat Faizleriyle Ticari Kredi Faizleri Aynı Seviye Buluştu

Ticari kredi faizleri ile mevduat faizleri aynı oranda buluştu. Merkez Bankası bankaların kredilere uyguladığı ağırlıklı ortalama faiz oranlarını her hafta açıklıyor.

3 Aylık Mevduat Faizi 45.21 Seviyesinde

Mevduat faizleri de yükseliş trendinde. Merkez Bankası verilerine göre 3 aylık TL mevduata bankaların uyguladığı ağırlıklı ortalama faiz 4 Ağustos haftasında yüzde 27.77'ydi. Eylül başında yüzde 40.87 olan 3 aylık TL mevduat faizi, 15 Eylül haftasında yüzde 41.87 ve 22 Eylül haftasında yüzde 42.74 seviyesine yükseldi. 29 Eylül haftasında ise 3 aylık mevduata uygulanan faiz yüzde 45.21'e yükseldi.

Reel Sektöre TL Kredi Akışı Yeniden Başladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, ticari kredi akışının daha sağlıklı bir yapıda seyrettiğini söyledi. Erkan, yılın ilk aylarında ticari kredilerde tarihsel ortalamaların üzerinde bir artış gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makroihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlandı. Faiz marjının pozitif alana taşınması ile birlikte reel sektöre TL kredi akışı yeniden başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Bireysel Krediler Artıyor

Yılın ilk 6 ayında bireysel krediler, kredi kartlarında yüzde 70; taşıt kredileri ise yüzde 68'i aşan oranda yükseldi. Bireysel krediler, toplamda yüzde 40 artarak 2 trilyon liranın üzerine çıktı. Atılan adımların ardından temmuzda yeni sınırlara uyumlu bir büyüme trendine girildi. Bireysel kredilerde büyüme eğilimi yavaşladı. Eylül itibarıyla, 4-haftalık büyüme momentleri toplam bireysel kredilerde aylık yüzde 3, taşıt kredilerinde ise aylık yüzde 0.5 bölgesinde seyrediyor. Erkan, bireysel kredi kartı harcamalarının ise halen yüksek olmakla birlikte yavaşladığına dikkat çekti.