Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mersin'de Keçi Otlatan Çobana 728 Bin Lira Para Cezası

Mersin'in Bozyazı ilçesindeki orman arazisinde, temmuz ayında keçilerini otlatan Hasan Kızmaz'a 728 bin lira para cezası kesildi. Cezayı ödeyemeyecek durumda olan Kızmaz hakkında adli işlem de başlatıldı. Bu tür cezaların hayvan yetiştiricileri için engel olduğunu savunan Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran, hayvancılığı bitirmek için bu tür yaptırımların uygulandığını belirtti. Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise otlatma zararı ve fidan zararı nedeniyle adli ve idari yaptırımların uygulandığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 14.09.2023 22:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mersin'de Keçi Otlatan Çobana 728 Bin Lira Para Cezası

Mersin'in Bozyazı ilçesindeki orman arazisinde, temmuz ayında keçilerini otlatan Hasan Kızmaz'a 728 bin lira para cezası kesildi.

Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çoban Hasan Kızmaz’a gönderilen tebligatta, 'otlatma suçu' işlediği için hakkında 728 bin 468 lira idari para cezası uygulandığı belirtilerek, bu cezayı ödemediği takdirde hakkında dava açılacağı bildirildi.

'Cezayı Ödeyecek Durumda Değiliz'

Hasan Kızmaz’ın yakınları, bu ölçüdeki bir para cezasını ödeyecek durumda olmadıklarını dile getirdi.

'Hayvancılığı Bitirmek İçin Bu Yol Başvuruyorlar'

Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran, bu tür cezaların hayvan yetiştiricileri için engel olduğunu savunarak, 'Bu tür cezalar hayvancılığı bitirmek için uygulanıyor. O bölgede birkaç tane hayvancı zarar vermiş, tek kişinin sürüsü zarar vermişi değil. Bu insanlar gerçekten zor durumdalar, başka yerlerde de çalışarak ayakta durmaya çalışıyorlar. Kurbanda birkaç hayvanını satmış. Şimdi toplasan 50 tane bile hayvanı yoktur. Elindeki tüm hayvanını satsa bu cezayı ödeyecek durumda değil' dedi.

'Yasalara Değil Keyfi Uygulamalara Karşıyız'

Pervin Savran, bu tür cezaların yaygınlaşmasından endişe ettiklerini belirterek, 'Bu tür uygulamalar üreticileri caydıran, üretimden tamamen el çekmesine neden olan sonuçlar doğurur. Biz yasal olan hiçbir şeye karşı değiliz ancak keyfi uygulamaların da yasallaştırılmaya çalışılması bizi rahatsız ediyor. Vatandaş açıkça neyle suçlandığını bilmeli' ifadelerini kullandı.

Orman İşletme Müdürlüğü: Adli Yaptırım Yoluna da Gidildi

Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, ağaçlandırma sahası olan yaklaşık 7 hektarlık alanda 10 binin üzerinde fidana otlatma zararı verildiğini belirterek, zararla ilgili idari yaptırımın dışında adli yaptırım yoluna da gidildiğini belirtti.

Sarıkeçililer'in Hayvan Otlama Alanları Daralıyor

Sarıkeçili Yörükleri, kış aylarını Mersin’in kıyı ilçelerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiriyor. Orman yangınları, dikim sahaları, maden ve enerji amaçlı tahsisler ve otoyol gibi ormanları etkileyen projeler, Sarıkeçili topluluklarının üretim alanlarının azalmasına neden oluyor. Otlatma planları kapsamında ormana ait belirli arazilerde keçi otlatması yapılmasına izin veriliyor.