Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Toplantısının Ayrıntıları: Enflasyon ve Talep Analizi

TCMB Para Politikası Kurulu'nun son toplantısında enflasyon, talep ve sektörel durum değerlendirilmiştir.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 14:57
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 14:57

Merkez Bankası Toplantısının Ayrıntıları: Enflasyon ve Talep Analizi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yakın dönem göstergelerini değerlendirerek, yurt içi talebin enflasyonist düzeyde olsa da yavaşladığını açıkladı.

Talepteki Yavaşlama ve Göstergeler

Yayınlanan özet raporda, “Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir.” ifadelerine yer verildi. Mayıs ayında perakende satış hacmi endeksi, düşüş göstererek ticaret sales hacim endeksinde daha büyük bir azalma kaydedildiği belirtildi.

Hizmet Sektörü ve İmalat Analizleri

İlk çeyrekte ılımlı artış gösteren hizmet üretim endeksinin, mayıs itibarıyla çeyreklik bazda azalma kaydettiği vurgulandı. İmalat sanayi firmalarına yönelik yapılan anket sonuçlarının iç piyasa siparişlerinde azalmayı gösterdiği aktarıldı.

Tüketim Harcamaları

Özette, “Diğer yandan, ikinci çeyrekte iki bayram tatili ve buna bağlı idari izinler, talepteki yavaşlamanın net olarak görülmesini zorlaştırmaktadır.” ifadesi yer aldı. Temmuz ayının başlangıcında kartla yapılan harcamalarda sınırlı bir azalma gözlemlenirken, çeyreklik bazda geçen dönemin düzeylerini koruduğu bildirildi.

İstihdam Durumu ve Borçlanma

Mayıs ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmış istihdamın %0,9 artarak 32,8 milyon kişi seviyesine ulaştığı belirtilirken, işsizlik oranının %8,4’e gerilediği kaydedildi. Ayrıca, yurt dışı borçlanma imkanlarının bir önceki aya kıyasla iyileştiği ifade edildi.

Cari Açık ve Dış Ticaret Performansı

Mayıs ayında cari işlemler açığı 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti; yılı %6,5 milyar dolarlık yıllık düşüşle kapattı. Geçici dış ticaret verileri, haziranda ihracatta azalma, ithalatta ise artış olduğunu gösterdi.

Sonuç olarak, TCMB'nin değerlendirmeleri, iç talebin ve enflasyon durumunun takip edilmesi açısından önemli veriler sunuyor. Bu durum, ekonomik stratejilerin oluşturulmasında kritik rol oynayacaktır.