Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası politikaları kurlarda normalleşmeye sebep oldu

Seçimlerden önce Merkez Bankası bankalar ve Kapalıçarşı arasında oluşan 3’lü kur makası rasyonel politikalara dönüşün etkisiyle kapandı. Yeni ekonomi yönetimine güven piyasalarda karşılık bulurken uzmanlar kurlarda normalleşme görüldüğünün altını çizdi. Döviz talebi azaldı.

Yayın Tarihi: 22.06.2023 14:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Merkez Bankası politikaları kurlarda normalleşmeye sebep oldu

Seçimlerden önce Merkez Bankası bankalar ve Kapalıçarşı arasında oluşan 3’lü kur makası rasyonel politikalara dönüşün etkisiyle kapandı. Yeni ekonomi yönetimine güven piyasalarda karşılık bulurken uzmanlar kurlarda normalleşme görüldüğünün altını çizdi.

Döviz talebi azaldı. Bankacılık kaynağı “Bankacılık sisteminin rahat bırakılmış olması buna ek olarak TL mevduat faizlerinin yüzde 50’lere çıkmış olmasının etkisiyle döviz talebi azalmış durumda. Bir miktarda olsa dövizde çıkışların hızlandığını görüyoruz. Bu da dövizin üzerinde oluşan baskıyı hafifletiyor. Ancak yine de temkinli olmak lazım kalıcı olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Merkez Bankasının vereceği faiz kararıyla ilgili de konuşan Yıldırımtürk “Merkez Bankası’nın faiz artıracak döviz düşecek söylentisine de katılmıyorum. Faizin yüzde 14’e yükseltilmesini bekliyorum. Kademeli bir faiz dönüşü olacağını düşünüyorum. Bayramdan sonra doların 25 lira seviyelerine çıkmasını bekliyorum” dedi. Bankacılık kaynakları da Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 20’lere yükseltmesini ve faiz artırım dönüşüne girildiği mesajının verilmesini beklediklerini belirtiyor.