Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti: Para Politikası Duruşuna İlişkin Değerlendirmeler

TCMB, sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini ve enflasyon tahminleri üzerinde yukarı yönlü risklerin devam ettiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 15:49
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 15:49

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti: Para Politikası Duruşuna İlişkin Değerlendirmeler

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Temmuz'da gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Özette, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği ifade edildi.

Aylık Enflasyon ve Yıllık Değişimler

Özet raporunda, haziran ayında tüketici fiyatlarının %1,64 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise 3,85 puan gerileyerek %71,60 seviyesine düştüğü belirtildi. Özellikle çekirdek B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları %70,4 ve %71,4 olarak kaydedilmiştir.

Fiyat Artışları ve Etkileri

Haziran ayında, hizmet grubundaki fiyat artışlarının zayıfladığı, ancak kira ve ulaştırma hizmetleri fiyatlarının artış göstermeye devam ettiği aktarıldı. Özette şu ifadelere yer verildi: "Temel mal grubundaki fiyat artışları, döviz kurundaki ılımlı seyirle sınırlı kalmıştır." Özellikle otomobil fiyatlarındaki düşüşler dikkat çekti.

Hizmet Enflasyonu ve Kira Piyasalara Etkisi

Hizmet enflasyonu %95,3 ile hizmet sektöründe yüksek seyretmeye devam ediyor. Sözleşme yenileme oranının artmasının, aylık kira enflasyonunu yükselteceğine işaret ettiği değerlendirildi.

Ulaşım ve Haberleşme Hizmetlerinde Artış

Haziran ayında ulaştırma hizmetleri fiyatlarının artışı, Kurban Bayramı'nın etkisiyle yüksek bir seyre girmiştir. Özel okulların güncellenen ücretleri eğitim hizmetleri fiyatlarını da etkilemiştir.

Küresel Enerji Fiyatları ve Enflasyon Beklentileri

Temmuz ayı itibarıyla emtia fiyatlarının genelinde yatay bir seyir izlendiği, küresel enerji fiyatlarının ise artış gösterdiği bildirildi. Piyasa katılımcıları anketine göre, enflasyon beklentilerinin gerilediği ifade edildi.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Özette, TCMB, parasal sıkılaştırmanın etkilerini dikkate alarak politika faizini sabit tutma kararı aldığını ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyacağını vurguladı. Kullanılan tüm araçların fiyat istikrarı amacı doğrultusunda kararlılıkla uygulanacağı belirtildi.