Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Haziran Ayında Faiz Artışı Yaptı

Merkez Bankası'nın haziran ayında faiz artışı yapması ve doların yükselmesiyle ilgili ekonomistlerin değerlendirmeleri.

Yayın Tarihi: 20.07.2023 08:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Merkez Bankası Haziran Ayında Faiz Artışı Yaptı

Merkez Bankası'nın Haziran Ayında Faiz Artışı

Merkez Bankası'nın haziran ayında piyasa beklentilerinin altından bir faiz artışına gitmesi tüm piyasalarda dalga dalga yayılan rekor artışlara yol açtı. Yarın açıklanacak PPK toplantısı kararı öncesinde dolar/TL kuru 27 liraya dayanmış durumda. Ekonomistler para politikasında sıkılaşma hamlelerinin devam edeceğini ifade ederken 'Dolar nasıl düşecek?' sorusu da akıllara gelmeye devam ediyor.

Faiz Artışı Bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine gelmesiyle ekonomide özellikle faiz konusunda politika değişikliğine gidildi. Son açıklanan faiz kararı sonrası dolar kuru uzun süre tutunduğu 23 lira seviyelerinden 26 liraya kadar yükseldi. Faiz kararına saatler kala kur 27 lira seviyesine ulaştı. Geçmiş dönemlerde serbest piyasaya yakınlığı ile bilinen Şimşek'in yönetimindeki ekonomide faiz artışlarına devam edileceği öngörülüyor.

Dolar Nasıl Düşer?

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat konuya dair yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: Bir kere ciddi bir para girişinin olması lazım dışarıdan ve sadece Körfez parasından falan da bahsetmiyorum. Körfez parası hemen sıcak para olarak gelmeyebilir. Onlar daha yatırım odaklı düşünüyorlar. 25 milyar dolarlık rakamlar havada uçuşuyor konuşuluyor. Öyle haberler görüyoruz da onlar belli başlı sektörlere yatırım yapacaklar. Direkt hazine tahvillerine bonolarına hisse senetlerine yatırım yaparlar mı? Doları bozdurup belki TL'ye girerlerse belki dengelenme olur ama böyle bir şey olacağını zannetmiyorum.

ABD ve Avrupa'dan Yatırım Gelmesi Gerekiyor

Asıl biz batı ile ilişkileri de eski seviyesine getirmeye çalışıyoruz. Asıl Avrupa'dan Amerika'dan girmesi lazım. Onlarda doğru ekonomi politikası uygulandığını söylüyorlar düşünüyorlar. Ben sürekli görüşüyorum oradaki fon yöneticileriyle ama kafalarında hala soru işareti var. Örneğin Merkez Bankası'nın geçen ayki faiz kararı. Türkiye'de yüzde 50'nin üzerine gidecek bir enflasyon var. Çok daha yukarılara gidebilir. Biz yüzde 15'lik politika faizinin Perşembe günü 500 baz puan artırılmasını bekliyoruz. Hızlı bir şekilde artırmak gerekiyor ki enflasyon beklentilerini törpüleyelim TL'ye girişler o zaman olur.

Yatırımcı Enflasyonla Mücadele Edildiğini Görmek İstiyor

Yabancı yatırımcı derki enflasyonla gerçekten mücadele ediliyor. Son 1.5-2 yılda Umadünyada ister Fed ister AMB olsun enflasyonla mücadelede en etkili yol hala faiz artırmak. Geçen sene bu zamanlar Amerika'da enflasyon yüzde 9'un üzerindeydi ve 40 yılın zirvesindeydi. Geçen hafta yüzde 3'e düştü. FED hızlı bir şekilde faiz artırdı. Kontrol altına böyle alırsınız. O nedenle o işleri yapmadan TL'nin çok değerleneceğini zannetmiyorum.