Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Faiz Artırımı ve Parasal Sıkılaştırma Nedir?

Merkez Bankası, faiz oranını açıklamasının ardından parasal sıkılaşma konusu gündem oldu. Merkez Bankası 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Parasal sıkılaştırma, genellikle ekonomiye sunulan para miktarını azaltmayı ve/veya faiz oranlarını artırmayı içerir.

Yayın Tarihi: 23.06.2023 23:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Merkez Bankası Faiz Artırımı ve Parasal Sıkılaştırma Nedir?

Merkez Bankası Faiz Artırımı ve Parasal Sıkılaştırma Nedir?

Merkez Bankası, faiz oranını açıklamasının ardından parasal sıkılaşma konusu gündem oldu. Merkez Bankası 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Açıklamada, Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir. denildi.

Parasal sıkılaştırma, genellikle ekonomiye sunulan para miktarını azaltmayı ve/veya faiz oranlarını artırmayı içerir. Bu durum, bankaların daha az kredi sağlamasını ve halkın daha az harcamaya eğilimli olmasını sağlar, böylece ekonomik faaliyeti ve enflasyon baskısını yavaşlatır. Sıkı para politikası, aşırı ısınan ekonomiyi yavaşlatmaya, hızlanan harcamaları kısmaya veya hızla yükselen enflasyonu frenlemeye yönelik bir para politikası. Bu politikayı izleyen merkez bankaları, para talebini azaltmaya ve ekonomik genişlemenin hızını sınırlamaya çalışır. Sıkı para politikası, faiz oranlarını artırma ve para arzını kısma gibi araçları içerir. Parasal sıkılaştırma politikalarının amacı genellikle enflasyonu kontrol altına almak ve ekonomide oluşabilecek sıkıntıları önlemektir.