Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısı ve Faiz Artışı Beklentileri

Merkez Bankası'nın Ekim ayı toplantısında faiz artışı bekleniyor. Gazeteci Cem Küçük, Merkez Bankası'nın ekimde 500 baz puanlık artışa gideceğini öne sürdü. Ayrıca, FED'in faiz kararı da küresel finans piyasaları için önemli bir etkendir.

Yayın Tarihi: 05.10.2023 20:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısı ve Faiz Artışı Beklentileri

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçen ay politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 5 puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar vermişti.

Gözler şimdi Merkez Bankası'nın ekim ayı toplantısında.TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Ekim ayı toplantısı 26 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.Toplantıda alınacak kararların saat 14:00'dan sonra kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

Peki Merkez Bankası faiz artırımına devam edecek mi? Artış yapıldığı takdirde oran ne olacak? İşte bununla ilgili gazeteci Cem Küçük'ten dikkat çekici bir değerlendirme geldi.

Küçük, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın ekim ayı toplantısında ne kadarlık bir faiz artışının yapılacağını açıkladı.

Küçük bununla ilgili olarak, 'Merkez Bankası ekimde 500 baz puanlık artışa gidecek' Morgan Stanley'nin yayımladığı Türkiye raporunda ekonomi ve borsayla dair beklentiler; Yeni ekonomi yönetimi makroekonomik istikrara karşı algıyı ve beklentileri iyileştirdi ama zorluklar devam ediyor. TCMB'nin enflasyonla mücadele kararlılığını sürdürmesi için ekim toplantısında 500 BP faiz artışıyla faizin yüzde 35'e yükselmesi bekleniyor.' tespitinde bulundu.

Ekim ayı geldi ve küresel finans piyasaları, FED'in faiz kararı için nefesini tuttu.

FED faiz kararı, dünya genelinde altın, dolar, petrol fiyatları ve birçok diğer önemli finansal göstergeye yön verebilecek önemli bir etkendir.

İşte 2023 Ekim ayında gerçekleşecek olan FED toplantı tarihi... FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? ABD Merkez Bankası (FED) faiz toplantısı 31 Ekim-1 Kasım 2023 tarihlerinde yapılacak. Toplantının ardından FED Başkanı Powell'ın Ekim ayı FED faiz kararını 1 Kasım saat 21.00'de duyurması bekleniyor.

FED TOPLANTISI HANGİ AYLARDA 2023?

Ekim/Kasım: 31-1 Aralık: 12-13

ABD SALGIN SONUÇLARIYLA UĞRAŞIYOR

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'dan enflasyon sorunuyla uğraşan ABD ekonomisine yönelik önemli mesajlar geldi.

Fed Başkanı Jerome Powell ABD ekonomisinin Covid-19 salgınının sonuçlarıyla mücadele ettiğini belirtti.

Toplum ve iş dünyası liderleriyle buluşan Powell 'Hala pandeminin diğer tarafını atlatmaya çalışıyoruz' ifadesini kullandı.

Powell konuşmasında, sağlık alanındaki işgücünün yetersiz olmasına, çocuk bakımı sorunu olduğuna ve diğer risklere dikkat çekti.

Powell, Fed'in sürdürülebilir bir işgücü piyasasını oluşturmak istediğini bunu başarmak için de fiyat istikrarına ihtiyaçları olduğunu belirtti ve 'Fiyat istikrarını yeniden sağlamaya çok odaklanmış durumdayız' dedi.