Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mercedes-Benz, Elektrikli Otomobil Güvenliği İçin Önemli Bir Çarpışma Testi Gerçekleştirdi

Mercedes-Benz, elektrikli otomobil güvenliğiyle ilgili endişeleri ele almak amacıyla EQA ve EQS isimli iki elektrikli otomobili kafa kafaya çarpıştırdığı bir çarpışma testi gerçekleştirdi. Test sonucunda, elektrikli araçların batarya ve motorlarında herhangi bir tehlikeli durum meydana gelmediği görüldü.

Yayın Tarihi: 15.10.2023 14:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mercedes-Benz, Elektrikli Otomobil Güvenliği İçin Önemli Bir Çarpışma Testi Gerçekleştirdi

Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı (Euro NCAP)

Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı (Euro NCAP), 1997 yılında kurulmuştur. Programda yapılan testlerde ön, yan ve direk çarpışmalarından elde edilen veriler belirli prosedüre uygun şekilde sürücü, yolcu, çocuk ve yaya güvenliği alanında ayrı ayrı değerlendirilmektedir.

Değerlendirme Testlerinin Yetersizliği

Günümüz otomobillerinin hız ve ağırlık konusunda yaşadığı değişim, Euro NCAP'in testlerinin gerçeği ne kadar yansıtabildiği sorusunu akıllara getirmektedir. Testlerde kullanılan hız ve ağırlıkların günümüz otomobillerinin gerçek performansını tam olarak yansıtmadığı düşünülmektedir.

Yüksek Hız ve Ağırlıkların Göz Ardı Edilmesi

Ön çarpışma testlerinde duran bariyere 64 km/sa hızla çarpma, yan çarpışma testinde 50 km/sa hızla bir bariyer aracın sürücü kapısı tarafından çarpması, direk ile yapılan çarpışma testlerinde ise 29 km/sa hızla yanal hareket eden bir direğe yine sürücü kapısı kısmından çarpması gerekmektedir. Ancak günümüz otomobillerinin son hızları düşünüldüğünde, bu testlerin yeterli olmadığı görülmektedir.

Elektrikli Araçların Güvenlik Endişeleri

Elektrikli araçların güvenlik endişeleri arasında bataryaların yolculara ve kurtarma ekiplerine zarar verebileceği yer almaktadır. Mercedes-Benz, bu endişeleri ele almak ve çürütmek amacıyla EQA ve EQS isimli iki elektrikli otomobili kafa kafaya çarpıştırdığı bir çarpışma testi gerçekleştirmiştir. Test sonucunda, elektrikli araçların batarya ve motorlarında herhangi bir tehlikeli durum meydana gelmemiştir.