Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Menopoz Döneminde Sporun Önemi

Menopoz döneminde spor yapmanın önemi ve menopozun belirtileri hakkında açıklamalar

Yayın Tarihi: 17.10.2023 18:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Menopoz Döneminde Sporun Önemi

Menopoz Döneminde Sporun Önemi

18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedeniyle açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Uzmanı Aşkın Doğan, "Menopozda yumurtalıkların işlevi azalır, östrojen ve progesteron gibi hormonların salınımı ve seviyeleri düşer, adet döngüsü bozuklukları başlar, ilk önce sıklaşan adetler giderek seyrekleşir ve en nihayetinde sona erer" dedi.

"Birçok kadın için; sıcak basmaları, uykusuzluk, ruh hali değişiklikleri gibi hayat kalitesini düşüren belirtiler görülür" diyen Doç. Dr. Doğan, "Tüm bu değişiklikler, kadınların sosyal hayatını da olumsuz anlamda etkileyebilir” şeklinde konuştu.

Menopozda Kilo Alımı ve Kemik Sağlığı

Menopozda kadınlarda genelde kilo alımının arttığını belirten Doğan, özellikle östrojen eksikliği nedeni ile bel çevresinde yağlanma ve kemik yoğunluğu kaybının arttığını belirterek, bu noktada sporun sağlıklı bir yaşam sürdürmenin anahtarı olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Aşkın Doğan, kemiklerin güçlenmesi için sadece yürüyüşün yeterli olmadığını, direnç antrenmanlarının daha etkili olduğunu belirterek, kemiklerin desteklenmesi için menopoz döneminde kalsiyum ve D Vitamini, menopoz sonrası dönemde de K2 vitamini ve magnezyum takviyelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

Sporun Ruh Hali ve Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Düzenli sporun kemik sağlığı ile birlikte, depresyon ve anksiyete gibi ruh hali değişiklikleriyle mücadelede etkili olduğunu vurgulayan Doğan, şunları söyledi: "Egzersiz, endorfin salgısını artırarak ruh halini iyileştirir, kendine güveni artırır ve yaşlanma sürecini daha olumlu karşılamaya yardımcı olur. Bu dönemde artan kalp-damar rahatsızlıklarını riskini azaltır. Kronik sağlık sorunları olanlar, egzersize başvurmadan önce hekimine başvurmalıdır. Spor yaparken iyi bir beslenme alışkanlığına sahip olmak da önemlidir. Dengeli bir diyet, enerji seviyelerinizi yüksek tutar ve kas onarım sürecini destekler. Su içmek, vücut sıcaklığını düzenleyerek, dehidratasyonu önler. Unutmayın spora başlamak için asla geç değildir. Sağlık ve iyi hissetme konusundaki bu önemli adımı atmaktan çekinmeyin."

Menopoz Dönemi Hakkında Açıklamalar

Menapoz dönemi hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Özel Egekent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, menopozun da aynı ergenlik dönemi gibi kadınların normal yaşamında, süregelen süreçlerden biri olduğunu, hormonlardaki dalgalanmalar sonucunda hem kadının fizyolojisinde hem de ruh halinde değişiklikler meydana getirebildiğini ifade etti.

Op. Dr. Habibe Radiye Akgün “Menopoz kelime manası olarak mens ve paus kelimelerinden oluşur. Mens ay demek paus da durmak demek yani kelime manası olarak ay halinin sona ermesi manasına gelmektedir. Kişinin menopoza girdiğini söyleyebilmemiz için yaklaşık 1 yıl boyunca adet görmemesi ya da hormonlarının menopoz düzeyinde olması gerekmektedir.” dedi.

Adette düzensizlik, adet görmeme, geceleri ateş basması, terlemeler, ciltte kuruma, kırışıklık artışı, vajinada kuruluk, cinsel isteksizlik, kemik kaybında artış gibi şikayetler olabildiğini belirten Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, “Menopozda hastalarımızın şikayetlerine göre tedaviler düzenlenir. Bunlar bazen hormon tedavileri bazen de bitkisel takviyeler ve vitaminlerdir“ diye ekledi.

Menopoz Yaşı ve Tedavi

Dünyada menopoz yaşının 45 ila 55 yaş arası normal olarak kabul edilmekte olduğunu, ülkemizde ise ortalama 47 ila 49 yaş arası normal menopoz zamanı olarak bilindiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Habibe Radiye Akgün “40 yaşından önce gelişen menopoz durumu erken menopoz olarak kabul edilir, bu durumda kişinin tedavi süreci değişmektedir. Menopoz bazı kadınlar için rahat bir dönemin başlangıcı olarak adlandırılabilir. özellikle gebe kalma endişesi, aşırı adet kanamasına bağlı kansızlık, adet düzensizliği, adet ağrıları gibi şikayetleri olan hastalar menopoz döneminde kan kaybının bitmesiyle bazı kadınlar rahat bir nefes alırlar. Hastaların şikayetlerine göre tedavileri düzenlenir, özellikle menopozdaki kişilerin senede bir mutlaka kadın doğum muayenesi olması, ultrason yapılması, meme muayenesi yapılması ve kemik ölçümü yapılması önemlidir" şeklinde konuştu.