Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meme Küçültme Ameliyatının Sağlık ve Sosyal Faydaları

Kadınların gebelik, emzirme ya da yaşlanma gibi yaşamının her döneminde memelerin kadın kimliğinin bir parçası olduğunu belirten Doç. Dr. Bilge Kağan Aysal, meme küçültme ameliyatının sağlık ve sosyal faydalarını anlattı.

Yayın Tarihi: 16.10.2023 12:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Meme Küçültme Ameliyatının Sağlık ve Sosyal Faydaları

Kadının Gebelik ve Emzirme Döneminde Meme Boyutu Değişebilir

Kadının gebelik, emzirme ya da yaşlanma gibi yaşamının her döneminde memelerin kadın kimliğinin bir parçası olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Doç. Dr. Bilge Kağan Aysal, vücuttaki pek çok yapısal ya da hormonal değişikliklerin meme dokusunu etkileyebileceğini söyledi. Dolayısıyla kalıtımsal nedenlerin dışında gebelik, emzirmek gibi kadınlık eylemleri sonucunda meme boyutunun da etkilenebileceğini anlattı.

Büyük Meme Sağlık Sorunlarına ve Sosyal Sorunlara Yol Açabilir

Kadının beden yapısına göre memelerinin normalden daha büyük olması durumunda bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğini ve buna bağlı olarak da kadının yaşam kalitesinin ciddi oranda etkilenebileceğine işaret eden Doç. Dr. Aysal, “Bu nedenle meme küçültme ameliyatları sadece estetik kaygılar nedeniyle yapılmaz. Kadınların yaşadığı bu fiziki problemlerin çözülmesi için uygulanabilir” diye konuştu.

Sosyal Sorunlar ve Meme Küçültme Ameliyatı

Büyük ve sarkmış bir memenin kadında yarabileceği sağlık problemlerinin yanı sıra sosyal sorunları da beraberinde getirebileceğini belirten Doç. Dr. Aysal, “Standart ve büyük olmayan bir meme aynı zamanda sarkmanın da beraberinde olduğu bir meme anlamına geliyor. Yani büyük bir meme sıklıkla hacmi büyüktür ve sarkmıştır. Bu durum da sağlık problemlerinin yanı sıra kıyafet seçememe, genç hastaların kendini izole etmeye çalışmaları, bedene göre kıyafet aldığında memelere uygun olmama, memeye göre kıyafet aldığında bedene bol gelmesi gibi bir takım sosyal sorunlara yol açabiliyor” diye konuştu.

Meme Küçültme Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası

Meme küçültme ameliyatı için tüm hastaların öncelikle sağlık taramasından geçirildiğini belirten Doç. Dr. Aysal, ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenleri de anlattı. Ameliyat sonrasında hastaların yaklaşık bir haftalık iyileşme süresi olduğunu ve bir ay sonra rutin hayatlarına dönebildiklerini söyledi.

Meme Küçültme Ameliyatı ve Emzirme

Meme küçültme ameliyatının tanımlanmış bir zararı olmadığını ancak kadınlarda bazen 'süt veremem, bebeğim olursa emziremem' gibi bir kaygı oluştuğunu belirten Doç. Dr. Aysal, meme küçültme ameliyatları sonrasında emzirebilen annelerin olduğunu ifade etti.

Meme Küçültme Ameliyatının Meme Kanseri ile İlişkisi

Meme küçültme ameliyatının meme kanserini tetiklemediğini belirten Doç. Dr. Aysal, aksine meme hacminin azalmasıyla ileride oluşabilecek bir tümörün oluşma ihtimalini azaltabileceğini söyledi.