Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

Erken teşhis ve tedavi ile meme kanserinin üstesinden gelmek mümkün. Uzmanlar, dikkat edilmesi gereken belirtileri paylaştı.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 13:16
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 13:16

Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

Erken Teşhis İle Meme Kanserinden Kurtulmak Mümkün

Prof. Dr. Namık Özkan, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, meme kanserinin erken teşhis ve tedavi ile tamamen yok edilebileceğini ifade etti.

Meme Kanserinin Yaygınlığı

Özkan, kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu vurguladı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ekim ayının "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak kabul edildiğine dikkat çekti. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2.3 milyon, Türkiye'de ise 30 bin civarında kadına meme kanseri tanısı konulmaktadır.

Yanlış İnançlar

Halk arasında, "Kansere bıçak değerse daha fazla ilerler" yanlış bir inanış olduğunu belirten Özkan, "Erken teşhis ve tedavi ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkündür." açıklamasında bulundu.

Belirtiler ve Tanı

Meme kanseri belirtileri arasında cilt değişiklikleri, şekil bozuklukları, koltuk altında sertlikler ve meme başında anormal akıntılar yer almaktadır. Özkan, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında sağlık profesyonellerine başvurulmasının önem taşıdığını belirtti.

Erken Tanının Önemi

Erken tanı, sadece hastalığın seyrini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda meme koruyucu cerrahi gibi tedavi yöntemlerinin de önünü açar. Aksi takdirde, memenin tamamının alınması gerekebilir.

Risk Faktörleri ve Tarama Programları

Yaş, genetik faktörler, adet görme yaşı, doğum sayısı, emzirme durumu, alkol kullanımı, egzersiz yapmama gibi etkenler meme kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle, erken tanı için dünya genelinde ve ülkemizde tarama programları uygulanmaktadır. Özellikle mamografi taramalarının yapılması, meme kanseri ölüm oranlarını yarıdan fazla düşürmüştür.

Özkan, mamografi taramaları sayesinde meme kanserinin erken tanısını koymanın ve tedaviye zamanında başlamanın mümkün olduğunu belirtti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof....

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan (fotoğrafta), erken teşhis ve tedaviyle meme kanserinden tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.