Meme Kanseri: Tanı, Belirtiler ve Tedavi
Kanser türleri arasında yer alan ve taramayla fark edilen meme kanserinin detaylarını uzmanı anlattı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde Meme Radyolojisi Uzmanı Dr. Derya Deniz Altıntaş, 'Kadın veya erkeklerin elle yapacakları vücut kontrolünde meme veya başka bölgede görebilecekleri olumsuzları hemen doktora bildirmelerini gerektiğini' ifadelerini kullandı.
Meme kanserine hem erkekler hem kadınlar yakalanabiliyor. Erken tanı ve tarama bu hastalığın tedavisinde önemli bir yer kaplıyor.
KENDİ KENDİNİZİ KONTROL EDEBİLİRSİNİZ
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde Meme Radyolojisi Uzmanı Dr. Derya Deniz Altıntaş, tüm dünyada 8 kadından biri meme kanseri tanısı aldığını, kadınlarda en sık ölüm sebebinde meme kanserinin ilk sıralarda olduğunu söyledi. Kadın veya erkeklerin elle yapacakları vücut kontrolünde meme veya başka bölgede görebilecekleri olumsuzları hemen doktora bildirmelerini gerektiğini ifade eden Altıntaş, ihmallerin başka sorunları beraberinde getirdiğini kaydetti.
Meme Kanseri Merkezine İhtiyaç Var
Meme kanseri birkaç birimin işbirliği içinde çalıştığı multidisipliner bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Altıntaş, 'Bu sebeple dünyada ve Avrupa da belli akreditasyon kriterlerine sahip tanı ,tedavi ve takip süreçlerini yürütecek Meme Merkezleri oluşturulmuştur. Ancak bölgemizde bu tarz bir merkez bulunmamaktadır. Meme kanserinin tanı tedavi ve takip süreçlerinin uygun şartlarda yapılabilmesi kadınların tekrar sağlıklı bir yaşam sansına sahip olması için bölgede Meme Kanseri Merkezine ihtiyaç vardır' diye konuştu.
Meme Kanserinin Belirtileri
Meme kanseri, memenin içinde veya meme dokusunun içerisinde başlayan ve zamanla çoğalan kötü huylu (malign) bir tümördür. Meme kanseri belirtileri arasında meme üzerinde veya altında bir yumru hissi, meme derisinde veya meme ucunda değişiklikler, meme ağrısı, meme derisinde kızarıklık veya şişlik gibi belirtiler yer alabilir.
Meme Kanserinin Nedenleri
Meme kanserinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bir dizi risk faktörü ve etkenin meme kanseri gelişimine katkıda bulunabileceği bilinmektedir. Genetik faktörler, yaş, yaşam tarzı faktörleri, hormonal faktörler, radyasyon maruziyeti, önceki meme kanseri geçmişi, aile geçmişi, DCIS, ilk adet yaşı ve menopoz yaşı gibi faktörler meme kanseri riskini artırabilir.