Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meksika'da Keşfedilen Eski Maya Şehri: Ocamtun

Meksika'nın Yucatan Yarımadası'ndaki Balamku ekolojik rezervinde, Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, 'Ocomtun' isimli bir Maya şehri keşfetti. Şehir, büyük piramit şeklinde yapılar, taş sütunlar ve etkileyici binaların bulunduğu üç meydan dahil olmak üzere, neredeyse daireler şeklinde düzenlenmiş birçok yapıya ev sahipliği yapıyor.

Yayın Tarihi: 23.06.2023 16:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Meksika'da Keşfedilen Eski Maya Şehri: Ocamtun

Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda Keşfedilen Ocamtun

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, Yucatan Yarımadası'ndaki Balamku ekolojik rezervinde 'Ocomtun' isimli bir Maya şehri keşfetti. Şehir, büyük piramit şeklinde yapılar, taş sütunlar ve etkileyici binaların bulunduğu üç meydan dahil olmak üzere, neredeyse daireler şeklinde düzenlenmiş birçok yapıya ev sahipliği yapıyor.

Ocamtun'un Özellikleri

50 hektardan fazla bir alanı kaplayan antik şehir, 15 metreden yüksek birkaç piramit benzeri yapı da dahil olmak üzere çeşitli büyük yapılara sahip. Araştırmacılar, alanın genelinde büyük ihtimalle binaların üst odalarının girişlerini oluşturan taş sütunlar buldular. Şehirde ayrıca, toplumun dini törenler için tasarlanmış olabileceği düşünülen merkezi sunaklar ve bir top oyunu için bir saha bulundu.

Ocamtun'un Tarihi

Araştırmacılar, Ocamtun'un M.S. 250-1000 yılları arasındaki Klasik dönemde bölgesel düzeyde önemli bir merkez olduğunu belirtiyorlar. Ancak, bölgedeki Maya toplumlarındaki ideolojik ve demografik değişiklikler sonucunda M.S. 800 ile 1000 yılları arasında çöküş yaşandığı için, Ocamtun'un da aynı dönemde gerilemeye başladığı düşünülüyor.