Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mayısta Yapılan Genel Seçimler Sonrası Türkiye'nin Risk Primi Düşüş Eğiliminde

Mayısta yapılan genel seçimler sonrası Türkiye'nin risk primi düşüş eğiliminde. Yeni ekonomi yönetiminin 'piyasa dostu' tutumuyla Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 398 baz puana düşerek son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları piyasalarda olumlu karşılandı ve görev değişimi de güveni pekiştirdi. Analistler, atanan yeni üyelerin etkisiyle Türkiye'nin kredi risk primindeki düşüşün devam edebileceğini öngörüyor.

Yayın Tarihi: 28.07.2023 17:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mayısta Yapılan Genel Seçimler Sonrası Türkiye'nin Risk Primi Düşüş Eğiliminde

Risk Primine 'Liyakatli Atama' Morali

Mayısta yapılan genel seçimler sonrası yeni ekonomi yönetiminin 'piyasa dostu' tutumuyla Türkiye'nin risk primi düşüş eğiliminde hareket ediyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 398 baz puana düşerek 8 Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Erkan'ın Açıklamaları Olumlu Karşılandı

Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimine ilişkin gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları piyasalarda olumlu karşılandı. TCMB Başkanı olmasının ardından ilk kez basının karşısına geçen Erkan'ın merkez bankacılığı adına iletişim tarzının oldukça başarılı bulunduğu ifade edildi.

Görev Değişimi Güveni Pekiştirdi

Erkan'ın piyasalara güven verdiğini aktaran analistler, TCMB yönetimindeki görev değişiminin de bu güveni pekiştirdiğini belirtti. TCMB başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken, yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.

Düşüş Devam Edebilir

Analistler, atanan üyelerin yurt içi ve dışı piyasalardaki repütasyonunun oldukça yüksek olduğunu belirterek, fiyat istikrarı konusunda atılan adımların ve kurulan yeni ekonomi yönetiminin etkisiyle Türkiye'nin kredi risk primindeki düşüşün gelecek dönemde de devam edebileceği öngörüsünde bulundu. Söz konusu gelişmelerle Türkiye'nin CDS'i, 398 baz puanla yaklaşık son 2 yılın en düşüğüne geriledi.

BIST 100 Endeksi 7 Bin Puan Barajını Aştı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünkü rekor kapanışın ardından bugün de tarihi zirvesini yeniledi. Bankacılık endeksinin öncülük ettiği yükselişle BIST 100 endeksi 7.000 barajını aşarak 260 puana çıktı. Seçimlerin ikinci turundan bu yana endeks yaklaşık yüzde 53 değer kazandı.