Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

MASAK Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları için Şüpheli İşlem Bildirim Rehberini Güncelledi

MASAK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için şüpheli işlem bildirim rehberini güncelleyerek yeni formlar ve sistemler tanıttı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 10:00
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 10:00

MASAK Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları için Şüpheli İşlem Bildirim Rehberini Güncelledi

MASAK'tan Yeni Güncellemeler

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için şüpheli işlem bildirimi rehberini ve bu süreçte kullanılacak formu yenileyerek, "MASAK Online" sisteminde önemli değişiklikler yaptı.

Şüpheli İşlem Bildirimi Zorunluluğu

MASAK'ın resmi internet sitesinde yayımlanan duyuruda, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun gereğince yükümlülerin, şüpheli işlem bildirimlerini MASAK'a iletmekle yükümlü oldukları hatırlatıldı. Ayrıca, MASAK, hem genel hem de sektörel bazda şüpheli işlem bildirim rehberleri oluşturmaya yetkili konumdadır.

Güncellenen Rehberin Detayları

Kripto varlık sektörüne özgü düzenlemeler ile şüpheli işlem bildirimleri için geliştirilen rehber ve form, sektör temsilcilerinin görüşleri ışığında, Kara Paranın Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Ulusal Risk Değerlendirmesi Raporu çerçevesinde güncellenmiştir. Yeni güncellemelerle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının operasyonel süreçlerine ve işlem dinamiklerine uygun bir şüpheli işlem bildirim formu hazırlanmıştır.

Formun Özellikleri ve Yenilikler

Güncellenen form, kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla sadeleştirildi ve modern finansal teknolojileri kapsayacak şekilde tasarlandı. Ayrıca, sektöre özgü işlem türleri, değişen suç dinamikleri ve yeni şüpheli işlem kategorileri, rehberde öne çıkarıldı. Terör örgütü bilgileri ve kitle imha silahlarının finansmanı gibi konular da bildirimler için kontrol noktaları arasında eklendi.

Daha Güvenli ve Hızlı Bildirim Süreci

MASAK ayrıca, "Masak Online 1.0" sistemini güncelleyerek, "Masak Online 2.0" projesi ile daha güvenli bir erişim sağladı. Bu sistem, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının daha hızlı ve verimli bir şekilde bildirim yapmalarına olanak tanıyan yeni teknolojilerle donatıldı.

Geçerli Tarih ve Yükümlülükler

26 Temmuz tarihi itibarıyla, Sermaye Piyasası Kanunu'na uygun olarak faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcıları, güncellenen rehberde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda şüpheli işlem bildirimlerini MASAK'a göndermeye başlayacaklar.